Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Subota 01.11.2014.
13:49
Beta A

Nova Evropska komisija, novi rok za Srbiju

Nova Evropska komisija danas je stupila na dužnost na čelu s Žan-Klodom Junkerom koji je izjavio da je "sad čas da se zavrnu rukavi i krene na posao jer izazovi za Evropu ne mogu da čekaju, a to su zapošljavanje, privredni rast i investicije". Novi komesar za politiku prijema novih članica u EU Johanes Han izjavio je da bi Srbija i Crna Gora mogle tek 2020. suštinski da završe pregovore o članstvu.

U idućih pet godina neće biti prijema novih članica u EU: Žan Klod Junker
 

Junker je na svom sajtu stavio do znanja i da će glavni zadaci njegove Komisije od 22 komesara i pet potpredsednika, biti i uvođenje jedinstvenog digitalnog internet tržišta, od koga se očekuje bitan doprinost rastu proizvodnje i otvaranju novih radnih mesta.

Tek 2020. završavamo pregovore

Junker je još pre par meseci izjavio da u idućih pet godina, koliki je mandat Komisije, neće biti prijema novih članica u EU, a obrazloženje nadležnih u EU je bilo da je proširivanje sada tehničko, a ne političko pitanje, jer teku pregovori o članstvu sa Srbijom i Crnom Gorom a sve ostale zapadnobalkanske zemlje i Turska su u procesu stabilizacije i pridruživanja s EU.

 

Rečeno je i da je sasvim realna procena da do 2020-te ni Beograd ni Podgorica ne bi mogli suštinski završiti pregovore o članstvu.

Među strategijskim pravcima delovanja nove EK su i mere za očuvanje prirodne sredine i uspostavljanje Energetske unije evropske dvadesetosmorice, s ciljem da se osetno povećaju obnovljivi izvori energije i naročito bolje unutrašnje strukturno povezivanja članica EU da bi se obezbedile uštede, smanjila velika spoljna zavisnost od snabdevanja energijom i našli novi izvori i dotok energije.

Novi komesar za energiju Migel Arijas Kanjete je stavio do znanja da će se prednost dati tzv. Južnom koridoru i gasovodima koji iz Azerbejdžana preko juga Evrope treba da dopremaju gas u Italiju, dok je za gasovod Južni tok rekao da to nije prednost za EU jer svi projekti Južnog toka treba da se usaglase s evropskim propisima.

Novi komesar za politiku prijema novih članica u EU Johanes Han će u mandatu na prvom mestu imati politiku susedstva, a to se prevashodno odnosi na zemlje u ruskom susedstvu, kao i samu Rusiju, isto kao i zemlje Sredozemlja.

Vučićeva čestitka

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku Fransu Timermansu povodom njegovog imenovanja za prvog potpredsednika Evropske komisije (EK) za bolju
regulaciju, međuinstitucionalne odnose, vladavinu prava i povelju o fundamentalnim pravima.

 

"Čvrsto verujem da ćete obavljati svoju dužnost u okviru nove Evropske komisije na posvećen način, što smo i iskusili kroz plodnu i dobru saradnju koju smo sa Vama imali dok ste bili na prethodnoj
funkciji", navodi se u čestitci Vučića.

 

"Bićemo Vaši pravi i iskreni prijatelji i partneri, a kroz naše
unutrašnje reforme, politički i ekonomski napredak, uložićemo maksimalne napore da Srbija postane član EU porodice", istakao je Vučić.

Junker je prethodno u Evropskom parlamentu izjavio da će buduća visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini na novog komesara za politiku susedstva i pregovore o proširivanju EU Johanesa Hana "preneti neke od svojih obaveza za pitanja koja su u toku".

Predsednik EK je objasnio da će Mogerini moći da na neke druge komesare prenese određene zadatke, ako proceni da je oni mogu zastupati, ako to bude zahtevao dnevni red ili veliki obim međunarodnih događaja.

Junker je u programu rada Komisije podvukao da će se "posvetiti jačanju demokratije i reformama" u prilog EU koja je u službi svojih građana i daje rezultate. "Moj prioriret broj jedan i crvena nit koja povezuje sve moje predloge će biti da se ponovo dođe na put privrednog rasta i Evropa vrati na posao", istakao je on.

"U tom cilju", naglasio je predsednik EK, "u prva tri meseca mandata ću predstaviti paket mera za zapošljavanje, privredni rast i investicije sa sredstvima od dodatnih tristo milijardi investicija u Evropsku uniju u iduće tri godine". Tu će, po rečima Junkera, glavna pažnja biti data malim i srednjim firmama koje stvaraju 85 odsto radnih mesta u Uniji.

POVEZANE VESTI

Subota 01.11.2014. 13:58
"NEMA OVAJ POJMA". VUČIĆ VODI SRBIJU EXPRES U ČLANSTVO , DAKLE NEGDE OKO 2050 GODINE ISPUNIĆEMO SVE USLOVA A PRIJEM ĆE BITI OKO 2060 GODINE . NARAVNO DA JE USLOV DA VUČIĆ VODI SRBIJU . AKO NJEGA NE BUDE NA ČELU SRBIJE OD ČLANSTVA U DRUŠTVU EU RAZBOJNIKA NEMA NIŠTA . KOLIKO SU NAMA ISPRANI MOZGOVI TO JE NEZAMISIVO . EEEJJJ , PRIČOM O ČLANSTVU U EU DOBIJAJU SE IZBORI PLJAČKA SE DRŽAVA , DAJE SE ŠIPTARIMA DEO SRBIJE , ZATVARAJU SE FABRIKE , SIROMAŠI NAROD DO NESLUĆENIH GRANICA ALI "IDEMO U EVROPU"? ŠTA RADI DRUŠTVO NEUROPSIHIJATARA ZAŠTO NE IZAĐE SA PROFILOM LIČNOSTI MAMUNA VUČIĆA DA BI NAROD SHVATIO DA JE ŠIZOFRENIJA UČINILA SVOJE ? SA OPORAVKOM I LEČENJEM NACIJE POČETI ODMAH .
Subota 01.11.2014. 16:06
2020 godine nece postojati EU.
Subota 01.11.2014. 18:04
Da Srbija NEĆE biti NIKADA članica EU odlučeno je DAVNO - Vili Vimer Pismo kancelaru Gerhardu Šrederu Willy Wimmer Berlin, 02. 05. 2008. Veoma cenjeni gospodine kancelaru, krajem protekle nedelje bio sam u prilici da u slovačkom glavnom gradu Bratislavi prisustvujem konferenciji, koju su zajednički organizovali američko ministarstvo inostranih dela i American Enterprise Institut (Spoljnopolitički institut Republikanske stranke). +++ Glavne teme skupa bile su Balkan i proširenje NATO-a. Konferenciji su prisustvovali veoma visoki politički predstavnici, na što ukazuje prisustvo velikog broja predsednika vlada, kao i ministara inostranih poslova i ministara odbrane iz tog regiona.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online