Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 29.10.2014.
20:43
Beta A

Slovačka odlikovala jugoslovenske pilote

Slovačka je povodom 70. godišnjice Slovačkog narodnog ustanka odlikovala posmrtno dvojicu pilota Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, Arsenija Boljevića i Savu Poljanca koji su se tokom Drugog svetskog rata borili u tom slovačkom buntu protiv fašista i marionetske fašističke Nezavisne Slovačke.

Imena hrabrih jugoslovenskih pilota na spomen-ploči u Slovačkoj
 

Komandant Vojnog vazduhoplovstva Slovačke, general Miroslav Korba uručio je Spomen medalje porodicama pilota na svečanosti u vazduhoplovnoj bazi u Silaču u centralnoj Slovačkoj.

General Korba i ambasador Srbije u Bratislavi Šani Demaku otkrili su zatim svečano spomen ploču koja podseća na podvige te dvojice pilota koji su uspeli da pobegnu iz nemačkog zarobljeničkog logora u Slovačkoj i odmah se pridruže slovačkim ustanicima.

"Obojica pilota su kao profesionalci, oficiri Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva pružali otpor nemačkoj vojnoj nadmoći još u vreme kada je napadnuta njihova zemlja u proleće 1941. godine. Posle poraza zarobljeni su i internirani u nemačke zarobljeničke logore na više mesta Evrope", podsetio je na sudbinu Boljevića i Poljanca Peter Šumihrast iz slovačkog Vojnog istorijskog instituta.

Ministarstvo odbrane Slovačke na svom sajtu podsetilo je da su se obojica pilota upustila u borbe veoma hrabro i odvažno, bez obzira na hendikep zastaralih aviona ustanika, a da Savu Poljanca čak ni ranjavanje nije sprečilo da dovrši napad na neprijatelja.

"Vojnici naroda bivše Jugoslavije hrabro su se borili protiv fašizma ne samo na teritoriji svoje domovine već i u drugim zemljama. Ovaj dan je za nas dan ponosa na pilote iz bivše Jugoslavije koji su se borili u Slovačkom narodnom ustanku", kazao je ambasador Demaku.

Slovački narodni ustanak od 29. avgusta do 28 . oktobra 1944. godine izbio je kao pobuna slovačkih antifašističkih snaga protiv nemačkih nacista i domaće marionetske fašističke vlasti.

Boljević i Poljanac su se zajedno sa slovačkim ustanicima borili do 8. oktobra kada su prekomandovani u Moskvu a iz nje natrag u domovinu u borbe za njeno oslobođenje.

Sreda 29.10.2014. 23:20
Pravi Slaveni i rodoljubi su uvjek bili na istoj strani.Samo Sloga Slavene Spasava.
Četvrtak 30.10.2014. 04:15
Narodni ustanak u Slovačkoj 28 novembra 1944-te kada je hića bio poražen???.pametni slovaci, tako smo i mi trebali, na kraju rata da dižemo ustanak, sačuvali bi milione života. stranci ne zaboravljaju svoje i tuđe borce, koji su se borili pod njihovom zastavom.a naša vlast, u svojoj zemlji punoj palih heroja, zaboravlja ili je ne interusuju junaci, niti se o njima uči u školama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online