Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 29.10.2014.
06:35
N. Jokić - Vesti A

Padaju sankcije prema Moskvi

Francuski ratni brod, odnosno nosač helikoptera mistral ovih dana će isploviti na put prema Rusiji uprkos sankcijama koje je Evropska unija još nije ukinula Moskvi.

Mistral plovi u rusku flotu
 

Portparol brodogradilišta Sen Nazer potvrdio je agenciji RIA Novosti da će mistral biti predat uskoro. Isporučujući ratne brodove Francuska će biti prva zemlja koja je probila zid sankcija Rusiji. Zapravo Francuska čini javno ono što mnoge države EU čine tajno zaobilazeći na razne načine sankcije koje ekonomski iscrpljuje obe strane.

Skupo je svađati se sa Kremljom

Raskidanje partnerskih odnosa EU sa Rusijom, na kojima insistiraju SAD, preti da pogorša ionako tešku ekonomsku krizu u Evropi. Procenjuje se da je EU potrebno bar pola decenije da bi se prestala da bude zavisna od ruskih energenata. SAD nude svoju zamenu, gas iz škriljaca, koji je skuplji i dobijen izrazito prljavom tehnologijom koja je zabranjena u većini država EU.

Vest o isporuci mistrala agenciji RIA Novosti potvrdio je juče i Anatolij Pančuk, šef ruske delegacije na izložbi Euronaval 2014 u Parizu kao i ruska federalna služba za vojnotehničku saradnju. "Izvršavanje ugovora između Rusije i Francuske je potpuno i po svim odrednicama ugovora", rekao je Pančuk za RIA Novosti.


Do juče popodne potvrde ove vesti, koja iz francuskih zvaničnih izvora nije bilo. Francuska grupa za brodogradnju DCNS i ruska agencija za izvoz oružja Rozoboroneksport potpisale su 2011. godine ugovor vredan 1,2 milijarde evra koji je obuhvatao gradnju dva broda, nosača helikoptera i oklopnih vozila, tipa mistral za rusku ratnu mornaricu.


Prvi brod pod imenom Vladivostok treba po ugovoru da bude predat Rusiji u toku ove godine, a drugi Sevastopolj u toku 2015. godine.


Stvari su se zakomplikovale u septembru kada je francuski predsednik Oland izjavio da se uslovi za isporuku prvog broda "još nisu stekli" misleći na situaciju u Ukrajini. Oland se našao pod pritiskom EU koja je sprovodeći politiku NATO i SAD okrivila Rusiju za građanski rat u Ukrajini i uvela ekonomske sankcije Moskvi "dok ne promeni ponašanje". Isporuku broda Francuska je tada uslovila održavanjem prekida vatre u Ukrajini.


Rusija je na ovo zapretila tužbom pred sudom u Parizu ukoliko Francuska jednostrano prekine ugovor. Francuska mora da isporuči brodove od kojih je jedan već plaćen ili će morati da vrati sav novac uključujući i kaznene kamate, bila je poruka Moskve.


Vest o isporuci ratnog broda Rusiji svakako će zabrinuti SAD i zemlje sa izrazito antiruskom orijentacijom u Evropskoj uniji: Veliku Britaniju, Švedsku, baltičke države i Poljsku. Odluka Francuske da popusti pod pritiskom sopstvene industrije i odustane od sankcija Rusiji i politike međusobnog iscrpljivanja mogla bi da bude najava da će i druge države postupiti slično. Reč je pre svega o Nemačkoj i Italiji koje imaju ogromne ekonomske interese u Rusiji. Procenjuje se da 300.000 nemačkih radnih mesta zavisi od ekonomskih odnosa sa Rusijom.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.10.2014. 07:12
Usrala se govna Francuska! Zinulo im dupe za Ruskim novcem. ahahahahahaahahahahahah koliko su zapadne budale naivne i pohlepe da ne vide nista sem materijalnih dobara.....
Sreda 29.10.2014. 08:03
ТООООО РУСИЈО РАЗВАЉУЈ НАЦИСТИЧКЕ САНКЦИЈЕ. ЖИВЕЛА РУСИЈА
Sreda 29.10.2014. 07:28
Иде зима, иде глад.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online