Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.10.2014.
12:26
Beta A

Pariz razmišlja o odbrani od dronova

Francuske vlasti ne isključuju mogućnost da neko izvrši napad bespilotnom letelicom iako takva pretnja nije još nikome upućena, izjavili su danas izvori bliski francuskoj policiji.

Dronovi mogu biti veoma opasni: Dok su vojne letelice veće i komplikovane za rukovanje,  civilni dron je jednostavniji i može poneti 1-2 kg eksploziva
 

"Francuske službe bezbednosti razmatraju hipotezu napada ili ciljanog ubistva neke ličnosti bespilotnom letelicom. To je deo posla policijskih jedinica specijalizovanih za borbu protiv terorizma", izjavio je Frans presu izvor blizak policiji.

Za sada u svetu nije registrovan nijedan takav slučaj, ali je francuska policija počela intenzivnije da se bavi tim pitanjem nakon što je 16. septembra jedna bespilotna letelica sletela na dva metra od nemačke kancelarke Angele Merkel na mitingu u Drezdenu.

Tom bespilotnom letelicom upravljao je član stranke Pirati koja želi da ukaže na propuste policijskog nadzora. Dron je bio opremljen mini-kamerom koja ne predstavlja pretnju po bezbezdnost.

"Zamislite da je letelica, koja je sletela nadomak kancelarke, imala ekploziv sa daljinskim aktiviranjem, onda znate razmere tog problema", rekao je isti izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, služba koja je zadužena za bezbednost Angele Merkel nije mogla da prestrene letelicu jer se ona, po prirodi, teško otkriva.

"U većini slučajeva, kad se ugleda dron već je kasno", rekao je francuski izvor i dodao da se isti slučaj dogodio na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija u Beogradu.

"Zamislite da je bespilotna letelica umesto zastave, nosila bombu", dodao je on.

Vojne bespilotne letelice su dosta veće, teško se uočavaju i složene su za upravljanje i zbog toga je "islamistima praktično nemoguće da takvu letelicu obore", rekao je izvor i dodao da su civilni dronovi pristupačniji, mogu da se kupe u prodavnicama i da nose od jedan do dva kilograma eksploziva.

"Takva (civilna) bespilotna letelica može da napravi štetu", ocenio je izvor i dodao da samo obučeni ljudi mogu da upravljaju dronom zbog čega je takva vrsta napada moguća u narednim godinama.

"Pretnja ostaje jer za sada ne postoji nijedan sistem odbrane. Ne može se oboriti bespilotna letelica koja se nalazi iznad neke grupe ljudi, jer bi to bilo opasno", zaključio je izvor blizak francuskoj policiji.

POVEZANE VESTI

Subota 25.10.2014. 12:46
nazdravlje , pa njemacka je prva koja ce zamjeniti covjeka istim tim dronom , DHL vec salje prve Pakete istim nacinom a sve uz dozvolu ---o cemu pisemo , kancelarka je i te kako obavjestena bila o svemu ali je to jedini nacin pokazati koliku opasnost sve ovo donosi u principu taj novi svjetski poredak , a u svemu su ipak amerikanci zacinili boraniju !!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online