Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.10.2014.
08:37
Lj. Ivanović - Vesti A

Napadi u Otavi i Kvebeku nisu povezani

Naoružani napadač u kanadskoj prestonici Otavi delovao je samostalno i taj slučaj nije povezan s napadom u Kvebeku koji se dogodio u ponedeljak, smatraju zvaničnici.

Analiza snimka napada: Komesar Bob Polson i šef policije Otave
 

- Nemamo informacije koje povezuju ova dva napada - potvrdio je komesar Kanadske kraljevske konjičke policije Bob Polson novinarima u Otavi, javlja agencija Rojters.

Ovacije penzioneru

Penzionisani policijski narednik Kevin Vikers (58) je u kanadskom parlamentu u Otavi dočekan kao narodni heroj nakon što je u istoj zgradi, gde radi kao šef obezbeđenja, ubio naoružanog napadača. Vikersa su članovi Parlamenta dočekali na nogama, uz višeminutne ovacije i pljesak, a među njima je bio i kanadski premijer Stiven Harper.


Vikers je ubio pomahnitalog napadača Biboa, glavnog osumnjičenog za ubistvo vojnika, inače člana počasne straže kod Spomenika žrtvama rata.

Majkl Zehaf-Bibo (32) je kanadski državljanin koji takođe može da ima i libijsko državljanstvo, rekao je Polson i dodao da je on nedavno podneo zahtev za dobijanje pasoša i da zvaničnici pretpostavljaju da je hteo da ode u Siriju, pošto je nekoliko godina ranije prešao u islam.


Proverom kanadske policije nije pronađen nikakav dokaz o povezanosti Biboa sa opasnošću po nacionalnu bezbednost, iako su evidentirani njegovi kazneni prekršaji u vezi sa drogama, nasiljem i drugim kriminalnim aktivnostima, rekao je Polson.


Bibo je u sredu ubio vojnika pre nego što je upao u zgradu Parlamenta, gde je ubijen. Maskirani Bibo, odeven u crno, ispalio najmanje jedan hitac na vojnika koji je čuvao stražu ispred Spomenika žrtvama rata u centru Otave, pre nego što je upao u obližnji Parlament i gde je došlo do opšte pucnjave, a on je ubijen.


Premijer Kanade Stiven Harper bio je u Parlamentu i razgovarao sa poslanicima u trenutku kada je Bibo upao u zgradu. U incidentu u Kvebeku u ponedeljak Martin Rulo (25) pregazio je dva kanadska vojnika svojim automobilom i jednog usmrtio, pre nego što je u policijskoj poteri ubijen. Incident se dogodio u blizini tržnog centra u mestu Sen Žan sur Rišelje, na 40 kilometara od Montreala.


Kanadski mediji su, pozivajući se na policijske izvore, izvestili da je vozač Martin Kutur-Rulo, žitelj tog grada u Kvebeku, "bio poznat saveznim vlastima i da se za njega vezuju jasne indicije da je postao radikalizovan".


Agencije javljaju da je u Kanadi i dalje ostao podignut stepen opasnosti po bezbednost i da će premijer Harper i dalje imati 24-satno obezbeđenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online