Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.10.2014.
12:35
Srna, Beta A

"Odnosi Rusije i SAD dotakli dno"

Rusko-američki odnosi "dotakli su dno" i takvo stanje će dugo trajati, izjavio je danas u Moskvi šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Rusija i SAD neće lako prevazići nesporazume: Sergej Lavrov sa američkim kolegom Džonom Kerijem
 

"Otišli smo suviše daleko. Iskreno se nadam da je smanjen nivo saradnje došao do dna i da neće više ići dalje", rekao je Lavrov učesnicima konferencije "Građanski univerzitet" u organizaciji ruske vladajuće partije Jedinstvene Rusije.

Lavrov ocenio je da "taj proces napreduje, bez dodatnih padova, ali bez pokušaja da se odnosi poboljšaju", dodajući da će period zahladnelih odnosa Rusije i SAD "dugo trajati".

SAD koristi situaciju u Ukrajini

On je dodao da SAD stalno pokušavaju da iskoriste situaciju u Ukrajini da "postave Rusiju na njeno mesto".
"Bez obzira na to šta Rusija čini, ti pokušaji neće prestati jer njihov osnovni cilj nije postizanje rešenja u Ukrajini već upotreba Ukrajine kao 'sredstva iritacije' u odnosima između Rusije i Evrope i time postavljanja Rusije na njeno mjesto", istakao je Lavrov, dodajući da su svi ti pokušaji iluzorni.

"To će dugo trajati, ne samo zato što je potrebno vreme da se reši ukrajinska kriza već i zato što će svi morati da razmisle o zajedničkim naporima na konstruktivan način, a ne o jednostranim akcijama", rekao je on tokom predavanja o spoljnoj politici Rusije.

Prema njegovim rečima, biće potrebno vreme da američka vlada "razmisli o svojoj poziciji u svetu, o događajima poslednjih decenija i da uvidi da nema alternative policentričnom svetu i novim centrima ekonomske, finansijske i političke moći", prenosi TASS.

Lavrov je kritikovao američku spoljnu politiku, rekavši da je ta zemlja monopolizovala pravo na intervenciju u unutrašnjim pitanjima drugih država pod sloganom borbe za ljudska prava.

"SAD su monopolizovale pravo na intervenciju u unutrašnjim poslovima drugih zemalja pod izgovorom kampanje za ljudska prava i pri tome primenjuju različite metode", rekao je on.

Lavrov je podsetio da su, bez rezolucije Saveta bezbednosti UN ili kršenjem mandata Savjeta bezbednosti, pokrenute vojne intervencije u Jugoslaviji i Libiji.

 

Rusija i SAD se dogovorili!

"Vašington je proglasio svojim pravom da koristi silu gdje god hoće", rekao je on.

Lavrov je dodao da koalicije treba formirati samo odlukom Saveta bezbednosti UN.

"Ako je borba protiv terorizma podređena političkom cilju kažnjavanja određenih režima, to je veoma pogrešno, nenormalno i kontraproduktivno i vodi samo sve većem haosu", istakao je Lavrov, prenosi RIA "Novosti".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.10.2014. 14:08
Amerikance treba spustiti na nivo albanjerosa jer su im siftari najveci prijatelji i saradnici. Rusi treba da odbiiju saradnju sa nacijama koje imaju nizi civilizacijski nivo kulture i svesti. Treba to otvoreno i javno Lavrov da saopsti Ruskoj i svetskoj javnosti.
Ponedeljak 20.10.2014. 14:47
SAD su zlikavci !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online