Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 19.10.2014.
09:50
N. Jokić - Vesti A

Zimsko primirje zbog gasa

Ovonedeljni samit EU-Azija (ASEM) koji je u Milanu okupio 50 šefova vlada iz država sa dva kontinenta, protekao je u senci sastanka ruskog predsednika Putina sa evropskim liderima i ukrajinskim predsednikom Porošenkom koji su se završili nagoveštajem kompromisa oko nastavka snabdevanja ruskim gasom.

U Milanu ništa novo, svi na okupu: Putin, Porošenko, Merkel i co
 

- Dogovorili smo se da delegacije ruskih i ukrajinskih eksperata posle ovog susreta u Milanu nastave rad kako bi se pripremio naredni sastanak EU u utorak u Briselu posvećen energiji gde će, nadam se, biti postignut dogovor - rekao je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompaj po završetku samita.


Nagovešteno rešenje trebalo bi da bude u skladu sa trostranim ugovorom EU-Rusija-Ukrajina, koji je najavila Evropska komisija. Tim sporazumom Rusija se angažuje da isporuči Ukrajini pet milijardi kubnih metara gasa u zamenu za isplatu ukrajinskog duga u visini od tri milijarde evra. Za EU, koja preko Ukrajine uvozi polovinu ruskog gasa, ovo bi bilo povoljno rešenje koje po mnogima predstavlja zimsko primirje i rešava probleme do proleća.

Ruske mušterije do 2030.

Analize pokazuju da je Evropa prisiljena da se oslanja na ruski gas bar do 2030. godine. Strategija snabdevanja energijom iz više izvora, koju je EU usvojila tek nedavno, plan je za duži vremenski rok koji ne rešava tekuće energetske teškoće.

Izveštavajući o ASEM-u, svi evropski mediji podsećali su da je Putin došao u Milano iz Beograda kasno uveče gde je ponovio svoju pretnju da bi mogao da zavrne gasne slavine ukoliko se spor oko Ukrajine nastavi. U zapadnim medijima bio je uočljiv mnogo pomirljiviji ton prema ruskom predsedniku kojeg su agencije opisale kao vedrog i nasmešenog po dolasku iz Beograda u Milano, što je daleko od čestih poređenja Putina sa Hitlerom proteklih nekoliko meseci.


U Milanu su se susreli Putin i Porošenko, a njihovom razgovoru prethodio je dva i po sata dug susret oči u oči ruskog predsednika sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Između Merkelove i Putina "došle su do izražaja duboke razlike" oko toga ko krši sporazum o prekidu vatre iz Minska, preneo je ruski portparol.


Bez obzira na to Brisel i Moskva prisiljeni su na postizanje sporazuma jer EU ne može sebi da dozvoli da dočeka zimu bez redovnog snabdevanja gasom. To bi za sve evropske lidere značilo ozbiljne političke probleme i neizvesnost oko podrške glasača kako njihovim vladama tako i Evropskoj uniji.


Moskva je suočena sa rekordnim padom rublje i u interesu joj je postizanje zimskog primirja i sporazuma jer za uspostavljanje energetskog savezništva sa Kinom treba vremena.

Izbeglica 600.000

Rusija i Ukrajina obnarodovali su broj izbeglica iz ratom zahvaćenih područja na Donbasu. Unutrašnjih izbeglica u Ukrajini je oko 409.000, dokle je u Rusiji zaštitu potražilo oko 223.000. Moskva je status izbeglice odobrila za 194.000.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.10.2014. 10:06
A na prolece opet ce da napadaju,koji su to neljudi,podmukle zivotinje.
Nedelja 19.10.2014. 11:00
DIE PRESSE: Прогнозе су мрачне – Европа је пред економском рецесијом Исти лист је навео да је немачки индекс DAX претходних дана пао за 16 одсто, а аустријски ATX – за четвртину. А то сведочи о „дубоким променама”, поготово што пад још траје. Die Presse је овоме додао: „Мрачне прогнозе потврђују и други фактори. Фирме мало инвестирају иако су кредити повољни, цене робе падају јер нема тражње, неке периферне земље ЕУ су се свалиле у страшну дефлацију. У Грчкој се опет заоштрава дужничка криза, а „издувала” се и Немачка која се сматра главном економском силом Европе”. ------ PS Ruske sankcije američkim vazalima već su zabolele, a tek ima da zabole i to mnogo.
Nedelja 19.10.2014. 10:26
Sve je pod kontrolom !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online