Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 13.10.2014.
08:49
O. Ikodinović - Vesti A

Porošenko crta podelu Ukrajine

U Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, prema naredbi ukrajinskog predsednika Petra Porošenka započela je izgradnja "treće linije odbrane". Kako je objavljeno na sajtu ukrajinskog lidera, "jaka sanitarna zaštita" se stvara radi zaštite od ustanika i diverzanata, koji bi mogli da naruše mirni život Ukrajinaca.

Petro Porošenko u obilasku trupa
 

U štabu ustanika Donjecke narodne republike su potvrdili da su snage nacionalne garde započele izgradnju utvrđenja na granici sa Donbasom, i da uz pomoć građevinskih mašina kopaju rovove i podižu betonske ograde.


Mobilizovali su i lokalno stanovništvo, navode u štabu DNR. Međutim, uprkos režimu o prekidu vatre, dogovorenom 5. septembra u Minsku, ukrajinska vojska nastavlja da teškom artiljerijom gađa gradove i naselja u Donbasu. Donjecko gradsko veće juče je saopštilo da je prilikom granatiranja grada u petak troje civila poginulo, dok je četvoro ranjeno.
 

Putin povlači vojsku

Ruski predsednik Vladimir Putin iznenada je naredio povlačenje hiljada vojnika u bazu koji su dosad bili smešteni uz ukrajinsku granicu. Portparol ruskog predsednika izjavio je da je reč o 17.600 vojnika u regionu Rostov koji će se povući. Rusija je i ranije najavila povlačenje trupa što se nije dogodilo zbog čega NATO i SAD na odluku gledaju sa skepsom. Zbog sukoba u istočnoj Ukrajini, Rusija je optužena da snabdeva separatističke pobunjenike.

Premijer samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko je rekao i da je primećeno ozbiljno nagomilavanje ukrajinskih snaga u ovoj oblasti. On je objavio i uvođenje "režima tišine" od subote u Donbasu i početak povlačenja artiljerije i teške tehnike kroz pet dana. Lider DNR je istakao da će se povlačenje vojne tehnike obaviti pod kontrolom Oebs.

Zaharčenko je podsetio da su ustanici i ukrajinske snage potpisale sporazum po liniji razgraničenja, i da je još u Minsku, 19. septembra, dogovorena tampon zona od 30 kilometara između zaraćenih strana. Takođe, premijer DNR je ranije objavio kako je sa ukrajinskom vojskom dogovoreno njeno povlačenje iz pojedinih sela, kako bi se između zaraćenih strana stvorila demilitarizovana zona, kao što je predviđeno sporazumom o primirju, a ukrajinska strana je demantovala da takav dogovor postoji.


Porošenko je najavio u subotu i da će se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom na samitu u petak u Milanu, dok se pomalo gasi mirovni proces na istoku Ukrajine. Porošenko je u Harkovu, na severu pobunjeničke zone, potvrdio učestvovanje na samitu Asema (Dijalog Azije i Evrope) i tamo će se sastati s Putinom u prisustvu visokih evropskih dužnika, među kojima i nemačke kancelarke Angele Merkel, italijanskog premijera Matea Rencija i britanskog šefa vlade Dejvida Kamerona.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.10.2014. 09:10
Badava crta, Lvov ostaje Poljacima, pitanje da li Zitomir. Kijev je izvor, on se ne predaje fasistickim slugama ili unijatima. Kao sta se Kosmet ne deli s Vatikanom nece ni kijevska larva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online