Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.04.2010.
09:55 >> 20:47h
RTS, Vestionline A

Poljaci odaju poštu Lehu Kačinskom

Posmrtni ostaci poljskog predsednika Leha Kačinjskog preneti su večeras u predsedničku palatu u Varšavi. Porodica, najbliži prijatelji i kolege poginulog predsednika u predsedničku palatu mogu da uđu danas, a građani će lično moći da odaju poštu poginulom šefu države od sutra, javio je Itar-Tass.

Građani Poljske odaju poštu žrtvama avionske nesreće kod Smolenska, u kojoj su u subotu poginuli predsednik Leh Kačinski, njegova supruga i veliki broj zvaničnika. U Poljskoj je proglašena sedmodnevna žalost, a državnici su saopštili da će Kačinski biti sahranjen u subotu.

Dvominutno ćutanje u znak odavanja pošte žrtvama jučerašnje avionske nesreće u kojoj su poginuli poljski predsednik Leh Kačinski, njegova supruga i veliki broj zvaničnika te zemlje, najavljeno je skoro jednominutnim zavijanjem sirena i crkvenim zvonima, javile su svetske novinske agencije. 


Prostor ispred zgrade parlamenta u Varšavi bio je ispunjen ljudima sa upaljenim svećama, među okupljenima su bili i članovi vlade premijera Donalda Tuska i poslanici.
 

 
Građani su se okupili i ispred predsedničke palate, u istorijskom centru Varšave koji je bio zatvoren za saobraćaj i gde se ruže i upaljene sveće polažu od trenutka kada se saznalo za nesreću.


Oni koji su se u podne zatekli u kolima, isključili su motore i izašli iz vozila. Autobusi i tramvaji su se takođe zaustavili.


Posmrtni ostaci predsednika Kačinjskog su, u međuvremenu, u 14.30 časova po srednjoevropskom vremenu preneti su u Varšavu.


Na aerodromu telo su dočekali članovi porodice poginulog predsednika i predstavnici najviših državnih vlasti.


Telo pokojnog predsednika biće izloženo u javnosti kako bi ljudi mogli i pojedinačno da mu iskažu poštovanje.

Poljaci, širom zemlje, paljenjem sveća i polaganjem cveća na trgovima, odaju poštu poginulima u avionskoj nesreći kod Smolenska, na zapadu Rusije, u kojoj je poginulo je 96-oro ljudi. Povodom tragedije i u Rusiji je danas dan žalosti.

Evropska unija odlučila je da u ponedeljak bude dan žalosti u Briselu.


Premijer Poljske Donald Tusk, sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, posetio je, kasno sinoć, mesto nesreće aviona Tupoljev-154 i položio cveće.
Tusk je obavešten o toku istrage i postupcima identifikacije tela. 

Telo predsednika Kačinjskog biće prebačeno direktno u Varšavu sa mesta avionske nesreće, javila je RIA Novosti.

 

Pozivajući se na neimenovane izvore vlade u Smolensku, agencija navodi da su tela ostalih žrtava prebačena većinom u Moskvu na identifikaciju, ali izuzetak će biti napravljen u slučaju nastradalog predsjednika Poljske.

 U Smolensk je stigao i brat blizanac poginulog predsednika Leha Kačinjskog, Jaroslav, za koga se prvobitno mislilo da se nalazi među putnicima predsedničkog aviona. On je sinoć identifikovao telo poginulog lidera Poljske, a odmah posle toga otišao je za Varšavu, navela je agencija PAP.


"Moramo zajedno da uradimo sve što možemo i utvrdimo razloge ove tragedije u najkraćem mogućem roku. To je najpreči zadatak, a drugi je da pomognemo rođacima poginulih", rekao je ruski premijer Vladimir Putin.


Putin obratio je izrazio najdublje saučešće i obećao da će državna komisija, koju predvodi, u istrazi uzroka nesreće učiniti sve da pomogne porodicama žrtava koje već stižu u Moskvu.

"To je pre svega tragedija poljskog naroda, ali i naša tragedija. Saosećamo sa vama. U ime ruske vlade izražavam najdublje saučešće Poljskoj i svima Poljacima", rekao je Putin.


Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu rekao je u Smolensku da su locirana sva tela putnika. Kao mogući razlozi pada aviona navode se loši vremenski uslovi, ljudski faktor i kvar na avionu.


Šef istražnog komiteta pri Državnom tužilaštvu Rusije Aleksandar Bastrikin potvrdio je da posada aviona nije poslušala preporuke kontrole leta da ne sleti na aerodrom u Smolensku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online