Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.04.2010.
17:35
RTS A

Amerikanka maltretirala malog Rusa

Sedmogodišnji ruski dečak Artem Saveljev, koga je usvojila državljanka SAD pre pola godine, doleteo je sam u Moskvu iz Vašingtona sa porukom da se majka odriče svojih roditeljskih prava. Moskva namerava da zabrani američkim porodicama usvajanja ruske dece, do potpisivanja novog ugovora o obavezama roditelja.

U razgovoru sa državnim sekretarom Rusije za prava deteta Pavlom Astahovim, Artem je rekao da ga majka nije tukla ali da ga je često čupala za kosu.

Artem Saveljev

Artema je usvojila neudata medicinska sestra Entari Henson, koja osim Artema ima još jednog desetogodišnjeg sina. Porodica je živela u kući blizu autoputa i groblja, a dečaci nisu išli u školu.

Prema rečima Astahova, nepoznato je kako je samohrana majka uspela da usvoji dečaka, jer je običaj da se deca daju na usvajanje porodicama sa oba roditelja.

Baba dečaka Nensi Henson izjavila je za AP da je Artem bio veoma grub prema svojoj majci, te ga je ona lično odvezla na aerodrom i smestila u avion sa porukom ćerke.

Nensi Henson je rekla da su se roditelji uplašili kada je dečak nacrtao porodičnu kuću u plamenu i pretio da će ih zapaliti. Ona je navela da porodica nije napustila dečaka, već je u avionu o njemu vodila računa stjuardesa, a na moskovskom aerodromu ga je sačekao čovek "od poverenja" kojem je Nensi platila 200 dolara.

Teška psihička trauma

Artem se trenutno nalazi u jednoj moskovskoj bolnici, gde je utvrđeno da nema fizičkih povreda ali da je preživeo tešku psihičku traumu.

Dečak je rođen 2002. godine u primorskom kraju Rusije. Majka Artema je bila alkoholičarka te su joj uskraćena roditeljska prava, a dečak je živeo u domu za nezbrinutu decu dok ga u jesen 2009. nije usvojila američka porodica.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je veoma zabrinut zbog ruske dece koja se daju na usvajanje u inostranstvo, a posebno u SAD, jer je već poznato 17 slučajeva ubistava usvojene dece.

Prema mišljenju Lavrova neophodno je potpisati dvostrani ugovor kojim bi bile određene obaveze roditelja koji usvajaju, a do tada je potrebno obustaviti sve procedure usvajanja. Lavrov je istakao da i poslanici Dume podržavaju takav stav.

Predsednica američke organizacije "Porodice koje su usvojile decu iz Rusije i Ukrajine" Sju Gejnor izjavila je za Ria Novosti da je šokirana zbog načina na koji je majka postupila sa Artemom.

Gejnor je rekla da američke porodice podržavaju nameru vlade da se sprovede istraga o incidentu sa Artemom Saveljevim, ali je osudila nameru Rusije da zabrani usvajanje dece od strane Amerikanaca do potpisivanja novog ugovora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online