Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
85
Nedelja 05.10.2014.
11:22
Beta A

"Ako Rusi napadnu Gdanjsk, mi ćemo Moskvu"

Bivši poljski predsednik Leh Valensa optužio je SAD da su izneverile Ukrajinu zato što su dopustile da se ta bivša sovjetska republika liši nuklearnog oružja a sada joj ne garantuju bezbednost, kako je dogovoreno u Budimpešti 1994. godine.

SAD su izneverile Ukrajinu: Leh Valensa 

"Gde su te garancije? Gde je ta Amerika? Umeli su da oduzmu oružje a šta je sa ispunjavanjem obaveza? O tome treba pričati, jer da Ukrajina ima nuklearno oružje Rusija bi morala da razmisli", kazao je Valensa u Kijevu koji je posetio na poziv gradonačelnika ukrajinske prestonice, Vitalija Klička, javljaju poljski mediji.

Nekadašnji legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu i pretvaranju zemlje u satelit Sovjetskog Saveza podsetio je time da su i SAD jedna od zemalja koje su garantovale Ukrajini bezbednost pošto se odrekla nuklearnog oružja po Memorandumu iz Budimpešte 1994. godine.

"Razoružali su Ukrajinu i onda je ostavili samu", poručio je Valensa američkoj administraciji i zemljama potpisnicama Memoranduma iz Budimpešte.

Ukrajincima je Valensa uputio apel da budu jedinstveni i okupe se oko težnje da se priključe Evropi, a Rusima je poručio da ih Poljaci vole, ne žele sa njima nikakve sukobe, ali da ako Kremlju padne na pamet da napadne Gdanjsk može da očekuje uzvratni napad na Moskvu.

Valensa je i u Kijevu ponovio svoje reči da bi u slučaju napada na Poljsku i on stao u prve redove iako je dobitnik Nobelove nagrade za mir.

"Ako neko dođe na poljsko tlo bez poziva Poljska će se braniti. Ako napadnu Gdanjsk mi ćemo napasti Moskvu. Nećemo ratovati na svom terenu. Nikome ne pretimo, volimo Ruse, nećemo ih nikada mi napasti. Ali ako oni napadnu nas biće vruće. Da bude jasno", kazao je Leh Valensa. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.10.2014. 11:22
Bravo Valensa. Ti najbolje znaš kakvi su Rusi jer si oslobodio Poljsku od ruske, crvene, komunističke čizme. Nikada neće više Rusija ugnjetavati Evropu kao što je to radila u drugoj polovini 20. veka.
Nedelja 05.10.2014. 11:27
Rusija nikada nece napasti Poljsku to je suludno,... ali gospodine Valesa ne sjecam se da ste tako govorili po pitanju odbrane vlastite zemlje, da ste osudili i zlocinacku agresiju NATO-a na Srbiju.
Nedelja 05.10.2014. 11:22
A sta ce mo sa onim poljacima Koje si poslao u Ukrainu , jel treba da ruski narod gine a da Rusija cuti ??n e plasi se , ne boli --
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online