Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 30.09.2014.
09:37
D. Lukić - Vesti A

Bombarderi nemaju ciljeve

Britanski ratni avioni tornado juče su izveli četvrtu borbenu misiju protiv ciljeva džhihadista u Iraku, ali su se vratili "bez ispaljenog metka". Prema saopštenju britanskog Ministarstva odbrane, avioni nisu pronašli "odgovarajuće ciljeve".

 
Britansko učešće u sadašnjem napadu na islamiste trenutno je ograničeno na šest ratnih aviona
 

U ovoj akciji učestvovala su dva tornada iz britanske baze Akrotiri na Kipru.
Majkl Falon, ministar odbrane, objasnio je da su piloti imali, za ovu priliku, ujedno i zadatke izviđanja i pronalaženja ciljeva (što je bila misija koju obavljaju već šest sedmica), ali jučerašnji letovi su bili prvi u kojima su imali odobrenje i da gađaju.
Aparati tipa tornado nose laserski navođene bombe i rakete.
 

Spremni


Vojni stručnjaci u Londonu ukazuju da su džihadisti Islamske države imali dovoljno vremena da se pripreme i adaptiraju na vazdušne napade.

Jučerašnja misija "bez ispaljenog metka" pokazala je, ujedno, svu taktičku slabost vazdušne kampanje koja je već u krizi pronalaženja ciljeva za izuzetno skupe projektile, kao što su velike koncentracije, motorizovane kolone, skladišta, barake i utvrđenja.


Britansko učešće u sadašnjem napadu na islamiste trenutno je ograničeno na šest ratnih aviona. Amerikanci obavljaju najveći deo zadataka budući da već bombarduju i ciljeve Islamske države u susednoj Siriji, dok britansko ratno vazduhoplovstvo ima trenutno odobrenje Parlamenta da dejstvuje samo u Iraku.


Nakon što je Parlament u Vestminsteru odobrio vazdušne napade na Irak, premijer Dejvid Kameron nagovestio je da će i Britanci, ako uslovi budu nalagali, dejstvovati i na sirijskoj teritoriji, ali da će za to biti potrebna nova odluka poslanika.


London pravda bombardovanje islamskih ciljeva u Iraku činjenicom da je marionetska vlada u Bagdadu zatražila direktnu pomoć Britanije i Zapada.


Vojni analitičari u Londonu upozoravaju da se Islamska država ne može poraziti iz vazduha i da u drugoj fazi neminovno predstoji angažovanje kopnenih trupa, nešto za šta trenutno postoji konsenzus u političkim partijama na Temzi, ali ne i u javnosti.
Ministar odbrane Falon juče je u intervjuu za Radio BBC4, predvideo kampanju koja će da traje "ne sedmicama, nego mesecima".


Prema tvrdnjama zvaničnika u Londonu i Vašingtonu, trenutno se 40 država prijavilo za učešće u kampanji na islamiste u Iraku i Siriji. Na njihovom čelu su Saudijska Arabija, države Zaliva i Turska (članica NATO).

POVEZANE VESTI

Utorak 30.09.2014. 09:55
A NE SMEJU KOPNENO DA NAPADNU. GLEDAM SAMO KUKAVICE KOJE SU SE POPLASILE DA IH SE NE DOCEPAJU OVI DZIHADISTI A AKO IH SE DOCEPAJU SLEDI PRICANJE NEKOLIKO MINUTA PA KIDANJE GLAVE TUPIM NOZEM SVE PO KRATKOM POSTUPKU.DRAGO MI JE DA JE BAREM NEKO USPEO TOLIKO DA POPLASI OVE SA ZAPADA DA NE SMEJU VISE NI DA KROCE NA TUDJU ZEMLJU I STO SU IM POKAZALI DA VISE NJIHOVE KUKAVICKE BOMBE NEMAJU EFEKTA.
Utorak 30.09.2014. 10:53
Sta znaci nisu nasli ciljeve??? Pa kod nas su tukli civilne povorke, vozove, TV , civilna naselja.....
Utorak 30.09.2014. 11:31
И ВИ БИ НА РУСИЈУ ДА УДАРИТЕ,НИ ДУГМИЋИ НЕ БИ ОД ВАС ОСТАЛИ УСРАНА НАТО ПРЕПЛАШЕНА БУЉУМЕНТО
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online