Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Nedelja 28.09.2014.
19:06
Beta A

Nemačka: Nemamo mi avione za NATO operacije

Nemačka vojska ne može da ispuni sve svoje obaveze prema NATO zbog problema sa opremom, izjavila je ministarka odbrane u intervjuu za nedeljni "Bild am zontag".

Nemačka ministarka se izvukla iz napada na Islamsku državu u Iraku i Siriji
 

Ursula fon der Lejen je rekla da je Bundesver u stanju da se nosi sa zahtevima tekućih operacija, kao i s kratkotrajnim krizama, ali "vazduhoplovstvo je ispod ciljeva postavljenih pre godinu dana u pogledu onoga što se u hitnom slučaju može staviti na raspolaganje NATO u roku od 180 dana".

Mane sistema za snabdevanje rezervnim delovima za avione i kvarovi mornaričkih helikoptera su uzrok tog nedostatka, objasnila je ministarka.

Prošle nedelje, mala grupa nemačkih vojnika čija je uloga da obuče kurdske borce za upotrebu nemačkih oružja, stigla je u severni Irak sa zakašnjenjem od nekoliko dana zbog tehničkih problema transportnih aviona Luftvafea.

Nekoliko nemačkih medija je poslednjih dana ukazalo na tehničke nedostatke helikoptera i borbenih aviona, oklopnih transportera i drugih vozila nemačke vojske. "Da li je Bundesver za otpad?" - zapitao je dnevnik "Bild" krajem nedelje.

Ministarka koja je posetila severni Irak krajem sedmice, izjavila je da se vodi računa o opremi tokom velikih operacija, čije je stanje, kako je rekla, "vrlo dobro", ali zaostaje održavanje opreme u Nemačkoj.

Da bi se stanje popravilo, odnosno da bi se "popunile zalihe, brže obavljale popravke i poboljšala nabavka opreme... koštaće više na srednji rok", uz predvidive posledice po budžet odbrane, rekla je ona.

Nemačka razmatra zakup transportnih aviona da bi smanjila opterećenje svoje zastarele flote aviona "transol C-160", a očekuje da dobije svoj prvi vojni transportni avion "erbas A400M atlas" (Airbus), dodala je ministarka.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.09.2014. 19:11
Nema para dala je za gej paradu u Beogradu a File je rukovodijo stranim specijalcima.
Nedelja 28.09.2014. 19:13
па куд би ви на Русију са тим кршевима,кад вам цела техника нато-а зрела за рециклажу
Nedelja 28.09.2014. 19:14
"Обама позива свет на уједињење против Русије - Амерички председник је нагласио да су Сједињене Државе „на исправној страни историје“, отуд и сви остали треба да стану на ту страну. У традиционалном суботњем обраћању Американцима председник Барак Обама је још једном споменуо „руску агресију“ против које он жели да уједини читав свет. Амерички председник је нагласио да су Сједињене Државе „на исправној страни историје“, отуд и сви остали треба да стану на ту страну. Обама је истакао да руска политика у Украјини представља једну од највећих претњи по свет. Амерички председник је упоредио „руску претњу“ с еболом и терористима Исламске државе". Koja gomila mrznje prema Rusima!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online