Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 28.09.2014.
06:35
Lj. Ivanović - Vesti A

Zimski sporazum Ukrajine i Rusije

Ukrajina će otplatiti 3,1 milijardu dolara duga Rusiji u zamenu za zajamčene isporuke gasa u zimskim mesecima, navodi se u predlogu posle pregovora u Berlinu kojima je posredovala Evropska unija.

Ukrajina će platiti dve milijarde dolara Rusiji do kraja oktobra i još 1,1 milijardu dolara do kraja decembra

Predloženi sporazum, koji bi trajao do proleća, ima za cilj da se izbegne gasna kriza u Ukrajini i EU tokom zime, mada neće rešiti sporne detalje poput cene koju Kijev treba da plati za prethodne i buduće isporuke.

Baltički savez


Poljska, Letonija, Litvanija i Estonija oslobodile su se sovjetskog uticaja početkom devedesetih, a posle su ušle i u NATO i u Evropsku uniju. Tri baltičke zemlje Sovjetski Savez je anektirao 1940, a u Poljskoj su sovjetske snage bile stacionirane sve do ranih devedesetih.
Od ukupno 600 vojnika, njih 200 stiže u Poljsku i sa sobom dovozi 12 tenkova abrams, osam oklopnih vozila pešadije M2 bredli, te više desetina pomoćnih vozila. U Evropskoj uniji Poljska je jedan od najglasnijih kritičara ruskog ponašanja u Ukrajini.

O cenama ruskog gasa za Ukrajinu trebalo bi sledeće godine da odluči arbitražni sud u Stokholmu.


- Danas smo izradili razuman nacrt za zimski paket i uveren sam da ovaj nacrt može dobiti podršku svih umešanih u Moskvi i Kijevu - rekao je komesar EU za energetiku Ginter Etinger.


Etinger je rekao da postoje dobre šanse da taj sporazum bude potpisan sledeće nedelje kada se u Berlinu sastane s ruskim i ukrajinskim ministrima energetike, kao i direktorima gasnih kompanija tih zemalja.


Prema sadašnjem predlogu, Ukrajina će platiti dve milijarde dolara Rusiji do kraja oktobra i još 1,1 milijardu dolara do kraja decembra, rekao je Etinger i naznačio da će EU jamčiti za ukrajinske isplate.


U zamenu za to, ruska kompanija Gasprom će isporučiti najmanje pet milijardi kubnih metara gasa Ukrajini u predstojećim mesecima po ceni od 385 dolara za 1.000 kubnih metara. Ukrajina će morati unapred da plati za taj novi gas.


Ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan rekao je da će predložena cena za isporuke ove zime biti "privremena cena", a da Kijev ostaje pri tome da treba da plaća 268 dolara za 1.000 kubnih metara. Ruski ministar energetike Aleksander Novak rekao je da je nacrt sporazuma za zimske mesece zadovoljavajući za Moskvu, ali da je potrebno razraditi sitnije detalje.


U međuvremenu tenzije ne jenjavaju, te je gotovo 600 američkih vojnika uz tenkove i druga vozila stiglo za vikend na vojnu vežbu u Poljskoj i baltičkim državama, objavilo je u petak poljsko ministarstvo odbrane. Američki vojnici zameniće lakše naoružane padobrance i učestvovaće u rotacijskoj vežbi kojom se namerava pokazati američka bliskost s NATO istočnim državama, kaže se u saopštenju. Ministarstvo kaže kako je cilj vežbe "garantovanje sigurnosti evropskim saveznicima u odnosu na najnoviju agresiju Rusije na Ukrajinu".

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.09.2014. 08:03
Opet su RUSI POKAZALI DOBROTU . I pored duga i neprijateljstva sklopili su novi sporazum sa Ukrajinom da se ne bi smrzavali u nastupajućoj zimi . Ukrajinski ministar energetike bi da ON ODREDI CENU GASA ? TO ĆE IĆI MALO TEŽE JER GAS JE ROBA KAO I SVAKA DRUGA I CENU ODREĐUJE VLASNIK TE ROBE .
Nedelja 28.09.2014. 09:26
U tekstovima koji se ticu pederbala nemozete ostaviti komentar. MA NEMA CENZURE UOPSTE, ovo je demokratska drzava. vucicu SMRADU PEDERSKI NECES JOS DUGO!!!!!!!!!!!
Nedelja 28.09.2014. 15:16
opet vuciceva cenzura na delu, tamo gde je tekst koji govori o prebijanju vuckovog brata, svi komentari izbrisani i dalje komentarisanje nije moguce. NARODE PROBUDI SE VISE NEMAS STA DA IZGUBIS. U BORBU PROTIV DIKTATURE!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online