Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 26.09.2014.
11:36
Beta A

Stiglo pojačanje: Prva Ruskinja u svemiru posle 17 godina

Tročlana ekipa u kojoj je i prva Ruskinja u svemiru posle 17 godina, stigla je u petak na Međunarodnu svemirsku stanicu nakon leta od oko šest sati posle poletanja s kosmodroma u Bajkonuru, saopštio je Centar za kontrolu letenja (Tsoup).

Sojuz TMA-14M sa ekipom u kojoj su još i jedan Amerikanac i jedan Rus, lansiran je sinoć iz Bajkonura, u Kazahstanu. Njihova misija na MSS bi trebalo da traje 168 dana.

U novoj ekipi koja je stigla na MSS su Elena Serova, prva Ruskinja u svemiru posle 17 godina, i prva Ruskinja na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kao i ruski kosmonaut Aleksandar Samokutjaev i Amerikanac Beri Vilmor.

Oni će sa na stanici pridružiti ekipi u kojoj su Rus Maksim Suraev, Nemac Aleksander Gerst i Amerikanac Rid Vajsmen.

"Ekipa na MSS toplo je primila nove pridošlice", naveo je Centar za kontrolu letenja.

Rusija je 2013. obeležila 50. godišnjicu od leta prve žene u svemir, Ruskinje Valentine Tereškove, 16. juna 1963. godine.

"To je moj posao", rekla je 38-godišnja Serova novinarima uoči misije.

Upitana kako će podneti razdvajanje od porodice i ćerke, Ruskinja je odgovorila:

"Biću prva žena iz Rusije na MSS. Mi, kao tim, imamo odgovornost prema ljudima koji su nas obučili i ja im poručujem: nećemo vas razočarati".

Ruski Sojuz od 2011. služi kao jedino sredstvo prevoza za posade ka i iz svemira, sa cenom za jedno mesto u toj letelici od 71 miliona dolara. Ranije ovog meseca, NASA je odlučila da prekine zavisnost od ruskih letelica i odabrala je “Boing“ i “SpejsEks“ za transport astronauta na Svemirsku stanicu u narednim godinama.

Kompanija “SpejsEks“ navela je da će jedno mesto u toj letelici koštati 20 miliona dolara.

POVEZANE VESTI

Petak 26.09.2014. 12:02
Neki naucnici tvrde da SAD nikad i nisu sletele na mesec,vec je kao i sve bila podmetacina satanista iz Vasingtona. RUSIJA JE NAJVECA KOSMICKA SILA I TO SE NIKAD NECE PROMENITI!!!!!
Petak 26.09.2014. 11:47
Opet zabranjuju komentarisanje pederbala!! Vesti su izgleda stjegonose homoseksualizma? Zdusno se zalazu da provode ovo sto NAJ ODVRATNIJA VLAST SRBIJE podrzava! Gnjide pederske, uzalud vam trud!!! Podrivat i nagrizat cemo vas skroz dok vas ne srusimo! Vucicu, tvoja homoseksualna vlast ce pasti! Crknite skupa sa pederima!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online