Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 26.09.2014.
08:45
O. Ikodinović - Vesti A

Obama prepisao Orvela

Posle govora Baraka Obame, na 69. generalnoj skupštini UN u Njujorku, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izrazio je čuđenje što je američki predsednik nazvao Rusiju drugom najvećom pretnjom u svetu. Najveća opasnost, po lideru SAD, jeste epidemija ebole, zatim "ruska agresija" u Evropi, a tek potom dolaze sukobi u Iraku i Siriji.

Došao da napadne: Barak Obama u UN


- Epidemija ebole vrši pritisak na zdravstveni sistem u zapadnoj Africi i preti da se proširi preko granica. Ruska agresija u Evropi priseća na dane kada su velike zemlje ugnjetavale male, sledeći svoje teritorijalne ambicije. Brutalnost terorista u Siriji i Iraku primorava nas da pogledamo u srce tame - rekao je američki lider.


Dok je američki predsednik govorio, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov bio je u sali, ali je ostao zagledan u papire ne gledajući u Obamu.


- Zauzeli smo drugo mesto među pretnjama međunarodnom miru i stabilnosti - prokomentarisao je Lavrov novinarima na marginama skupštine.


Njega nije naljutilo samo spominjanje Rusije u nabrajanju međunarodnih pretnji, naročito posle američkih vazdušnih napada na Irak i Siriju, već Obamina uverenost da je svet postao "slobodniji i bezbedniji".


- Nisam razumeo da li je on govorio ozbiljno ili ne, da li je u tome bilo nešto od Orvela. Čini se da je filozofija tih (Obaminih) reči uzeta iz Orvelove knjige "Ministarstvo istine" - rekao je Lavrov.

Lavrov - Keri

Ruski ministar je u razgovoru sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, sa kojim se takođe sastao u Njujorku, istakao da "Moskva nastoji da reši konflikt kroz ravnopravan dijalog, a ne jednostranim izjavama, bez upiranja prsta". Lavrov i Keri su istakli potrebu da se poštuju i ispune svih 12 tačaka sporazuma iz Minska o rešenju situacije u Ukrajini.


Po njegovim rečima, Obamino obraćanje je zvučalo kao govor mirotvorca, ali to ne odgovara realnim činjenicama. Predsednik Amerike je govorio o poziciji SAD u svetu, ističući superiornost i jedinstvenost svoje države, dodao je Lavrov.


- To je pozicija zemlje, koja je u svojoj vojnoj doktrini propisala pravo da koristi silu po sopstvenom nahođenju, ignorišući rezoluciju UN i druge međunarodne zakone - podsetio je ruski šef diplomatije.


Varnica je bilo i na relaciji Moskva - Kijev. Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin kritikovao je ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka za njegov "melodramatični govor" o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.


- Umesto da se bavi mnogobrojnim problemima svoje zemlje koja se približava ekonomskom kolapsu, čudno je da je premijer Ukrajine doputovao u Njujork da bi kasno uveče istupio pred polupraznom salom GS i govor završio melodramatičnim obraćanjem predsedniku Rusije - kazao je Čurkin.

Ukrajina zatvara granicu sa Rusijom?

Petro Porošenko izdao je dekret kojim je naložio vladi da se pripremi za eventualno privremeno zatvaranje 2.300 kilometara granice s Rusijom i to - podizanjem zida. Dekret omogućava vladi da za vozila i pešake zatvori kopnene i pomorske prelaze.


- Jacenjuk je verovatno zaboravio da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko, koji u poslednje vreme održava intenzivan dijalog sa predsednikom Putinom. Dijalog koji omogućuje sprovođenje nedavnih dogovora iz Minska, koji će, kako se nadamo, otvoriti put rešavanju duge krize u Ukrajini - rekao je Čurkin.

POVEZANE VESTI

Petak 26.09.2014. 09:18
Dajte mu jos jednog nobela nek se malo smiri. Dolar ide u istoriju, amerika u recesiju a narod na kazan. Nego oce li biti parade?
Petak 26.09.2014. 09:07
sta li ce husein novo da smisli jos, da unisticeo svet?
Petak 26.09.2014. 10:23
Amerikanci su dali sebi za pravo da zbog dva ubijena novinara pokrenu sveopštu vojnu akciju protiv IS. Sa druge strane u Ukrajini su ugroženi životi sedam miliona Rusa. Ako Amerikanci imaju pravo pokrenuti vojnu akciju zbog dva čoveka zar i Rusi nemaju isto pravo zbog 7 miliona ljudi, zar ne?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online