Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.09.2014.
13:42
Jutarnji A

Otkrivena životna priča Mosadove agentkinje

Ona je Silvija Rafaelm, a njen životni put opisan je u knjizi autorke Moti Kfir "Život i smrt Mosadovog špijuna". To je priča o mladoj agentkinji Mosada, a novinaru i koautoru knjige Ram Orenu ispričao ju je muškarac koji je Silviju pripremao i obučavao za službu. Njena priča počinje 1972. godine kada ju je Izrael angažovao da otkrije organizatore terorističkog napada koji se dogodio na Olimpijskim igrama te godine 1972. godine.

Silvija iz vremena dok je bila fotoreporter u Parizu

Knjiga se zasniva na opsežnim istraživanjima i intervjuima, a opisuje Silvijin uspon u organizaciji i rad na pronalasku Ali Hasan Salameha, vođe palestinske organizacije "Crni septembar". Upravo je on bio mozak operacije koja je 1972. godine potresla svet. Tada je na Olimpijskim igrama u Minhenu ubijeno 11 izraelskih sportista.

Članovi palestinske terorističke organizacije "Crni septembar" upadaju 5. septembra, 11. dana Igara, u Olimpijsko selo i uzimaju 11 izraelskih sportista i trenera za taoce od kojih dvojica olimpijaca ginu u prva dva sata akcije. "Crni septembar" je akciju nazvao "Ikrit i Biram" po dva hrišćanska palestinska sela čiji su stanovnici pobijeni ili proterani od stane Haganaha 1948. godine.

Nemačke vlasti bezuspešno su pokušavale da oslobode ostale taoce, a na kraju je svih devetoro poginulo, kao i pet terorista i jedan policajac. Sve je to na televiziji u svom stanu u Parizu, pratila i Silvija Rafalem. Tamo je živela i radila kao fotoreporterka pod lažnim identitetom. Posle događaja u Minhenu ona je regrutovana za novu akciju.

Morala je da otkrije i locira ljude koji su delovali u grupi "Crni septembar". U tome je i uspela zahvaljujući svojim neverovatnim veštinama. Špijunažom je pomogla u lociranju i smaknuću trojice muškaraca iz organizacije. U osvetničkim akcijama, koje su preduzeli Izraelci, poginulo je još nekoliko ljudi, a dve osobe su bile nevine.

Pošto je završila u Norveškom zatvoru povukla se iz akcije i vratila u Afriku
 

U jednoj od takvih akcija učestvovala je Rafaelm. Upravo je ona kirva za smrt marokanskog pisca Ahmeda Bukikija u Lilehameru 21. jula 1973. Agenti Mosada su pisca zamenili s vođom organizacije Ali Hasan Salamehom. Rafaelm je posle toga uhapšena u Norveškoj, gde je osuđena na pet godina zatvora zbog špijunaže i ubistva. Izašla jeposle samo 15 meseci.

Ova loše izvedena akcija naterala ju je da se povuče i vrati u Južnoafričku Republiku, gde je rođena, i umrla od leukemije 2005. godine. U dosijeu u kojem je sačuvana njena psihološka evaluacija piše: "U njoj je manjak mira, ona žudi za akcijom. Svesna je da je posebna i da poseduje neobične i različite sposobnosti".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online