Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 24.09.2014.
05:41
S. Dimitrijević - Vesti A

Handke srpskoj deci poklonio 307.000 evra

Dobitnik najvećeg međunarodnog pozorišnog priznanja za ovu godinu, austrijski pisac Peter Handke, poklonio je novčani deo nagrade od dva i po miliona norveških kruna (oko 307.000 evra) srpskoj deci na Kosovu s porukom da im se izgradi bazen.

Handke odbio da izađen na sporedni ulaz i pobegne od demonstranata
 

Handke je odbio preporuku organizatora u Oslu da uđe na sporedni ulaz Nacionalnog pozorište i sa crvenog tepiha suočio se sa primitivizmom stotinak Muslimana i Albanaca koji su mu dobacivali da je fašista.


Tako je neposredno pred uručenje nagrade koja nosi ime norveškog dramskog pisca Henrika Ibzena, slavni pisac Handke mirno gledao u oči demonstrante razularene zbog njegove podrške Srbima u poslednjim ratovima na Balkanu, a podsećalo se i da je govorio na sahrani Slobodana Miloševića i da ga je posetio u Hagu.
 

Mržnja i laži

- Neka se sramote svi koji zloupotrebljavaju demokratiju da bi stvorili prostor za neznanje, mržnju, dvoličnost, laži, histeriju - rekao je Handke u Nacionalnom teatru.


Predsednik žirija Boje Berg Hansen tvrdi da Handkea namerno pogrešno shvataju.


- Demonstranti koriste svoje pravo da ne znaju ništa o njegovom stvaralaštvu i tako ga žigošu umesto da se upute u univerzum koji je stvorio - rekao je Berg Hansen.

Provala divljačke mržnje dopunjena je diplomatskim skandalom pošto su među demonstrantima bili i ambasador BiH u Oslu Emir Poljo i počasni konzul BiH Ivar Amundsen, koji je bio veoma agilan u organizaciji protesta.


Dostojanstveni Handke reagovao je samo rečima: "Neka im je Bog u pomoći."
 

Austrijskog pisca pod velikom statuom Henrika Ibzena podržalo je petoro Srba, ali njihovo prisustvo nije izazvalo odjek u norveškim medijima. Zato se štampa bacila na Handkea obrazloženjima da se optužuje da je bagatelisao srpske ratne zločine i da zbog toga ne zavređuje Ibzenovu nagradu.
 

I Handke smatra da nije naišao na dobar prijem, što je prenelo njegovo okruženje. Norveški mediji navode da je inicijativu za takav doček potekla iz bosanskih i albanskih krugova u Norveškoj.
 

Mržnja prema slavnom piscu zbog podrške Srbima
 

Polemika se razvlači po norveškim medijima od proleća kada je odluka o nagradi saopštena. Ministarka kulture Turil Vidvej, od koje je traženo da povuče nagradu, smatrala je da ne treba da se uključi u debatu.
 

Predsednik žirija Per Boje Hansen rekao je da su očekivali da će nagrada da privuče pažnju, ali su iznenađeni agresivnošću.
 

Norveški izdavač Petera Handkea, Karl Uve Knausgord, i norveški dramatičar i dobitnik Ibzenove nagrade za 2010. Jon Fose, pružaju punu podršku Handkeu i kažu da ga vide kao budućeg dobitnika Nobelove nagradu.

Protest političara

Po prijemu nagrade u Oslu, u Nacionalnom pozorištu gde je pozdravljen aplauzom. Handke je otputovao u Šien, rodno mesto Henrika Ibzena. Tamo je govorio o Ibzenu. U znak protesta, tek je poneki lokalni političar odbio da prisustvuje.


 

POVEZANE VESTI

Sreda 24.09.2014. 06:37
S obzirom da je koren fašizma u Norveškoj, svaka čast ovom hrabrom i tihom revolucionaru na dostojanstvu i miru u sebi samom. Da nas je više takvih, Zemlja bi bila rajska planeta
Sreda 24.09.2014. 08:14
Човек који достојанствено стоји и брани свој углед, и углед Срба и Србије ! Хвала ! п.с. за то време срби и србија и не знају да се ово дешава.... србима су важнији болесници и јавна манифестација њихове болести...
Sreda 24.09.2014. 08:36
У СВАКОМ ВРЕМЕНУ СЕ ПОЈАВЕ ЉУДИ КОЈИ УВИЂАЈУ ИСТИНУ О СРБИЈИ. НАШИ ПОЛИТИЧАРИ УМЕСТО ДА СЕ ЈАВНО ЗАХВАЛЕ НА ПОМОЋИ ОНИ ПРИЧАЈУ О ПАРАДИ СРАМА И БЛУДА. ВЕЛИКО ХВАЛА ХАНДКЕ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online