Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 16.09.2014.
17:38
Jutarnji A

I Al Kaida se zgražava nad Islamskom državom

Izopačenost militanata Islamske države (IS) dovela je do toga da im čak i ozloglašena Al Kaida okreće leđa, piše britanski list "Independent". Predstavnici najpoznatije terorističke organizaciji pozvali su "kolege" da oslobode Alana Heninga, sledećeg na listi za pogubljenje.

Islamska država preti da će odrubiti još glava sa Zapada
 

Alan Hening, taksista iz predgrađa Mančestera, odlučio je da pomogne Sirijcima i prošlog Božića se zaputio na put od 6.000 kilometara kako bi dopremio humanitarnu pomoć. Bio je jedini nemusliman u grupi volontera koji su dopremili pomoć u Al Danu, sirijski grad blizu turske granice. Tada su ga tamošnji militanti oteli.

Magreb želi ujedinjenje

Dva ogranka Al Kaide, Akmi u Magrebu i Akpa u Jemenu, pozvala su džihadiste u Iraku i Siriji da se ujedine protiv međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države. Akmi i Akpa su naveli da je međunarodna koalicija "neprijateljska", pozivajući "braću mudžahedine u Iraku i Levantu da prestanu da ubijaju jedni druge i da se ujedine protiv Amerike i njene đavolske koalicije".

 

"Odbacite nevericu i ujedinite se!", navele su dve grupe, aludirajući na rivalstvo između Islamske države i Nusra fronta, sirijskog ogranka Al Kaide. Akmi i Akpa su lojalne šefu Al Kaide, Ajmanu el Zavahiriju, koga "Islamska država" veoma kritikuje. Poziv je takođe upućen umerenoj sirijskoj opoziciji, koja želi da smeni režim Bašara al Asada, kao i sunitskim plemenima u Iraku i Siriji.

Lokalni zapovednik Al Kaide, emir organizacije Džabat al Nusra (sirijski ogranak Al Kaide), odmah posle otmice posetio je zapovedništvo IS-a i zatražio Heningovo puštanje. Tvrdio je da su njihovi postupci kontraproduktivni i "pogrešni prema islamskom zakonu". Obećano mu je da će Hening biti pušten, ali engleski humanitarac je umesto toga premešten iz lokalnog zatvora i od tad mu izgubio svaki trag, sve do nedavne najave njegovog pogubljenja od strane IS-a.

Nekadašnji saveznici, Al Kaida i Islamska država, u poslednje vreme sve više se razilaze zbog brutalne politike koju IS sprovodi.

Profesor Piter Njumen, direktor Međunarodnog centra za proučavanje radikalizacije, kaže da je u pitanju razlika u strategiji.

"Al Kaida često kritikuje IS poslednjih meseci. Iako je osnovna ideologija kod obe grupe vrlo slična, Al Kaida razmišlja strateški. Na primer, ne protive se odrubljivanjima glave, ali shvataju da nema smisla to raditi na način kako to radi IS, jer će tako izgubiti mnogo potencijalnih prijatelja", tvrdi profesor Njumen.

Slično razmišlja i doktor Afzal Ašraf sa Rojal Junajted Servisiz instituta: "Ubistva nevinih talaca i pretnja smaknućem Alana Heninga pokazuju da je strategija Islamske države potpuno neshvatljiva. Toliko je apsurdna da čak i Al Kaida shvata da će takvo ponašanje samo odbiti potencijalne regrute".

POVEZANE VESTI

Utorak 16.09.2014. 18:22
А И ЈЕДНИ И ДРУГИ СЕ ЗГРАЖАВАЈУ НАД ЗЛОЧИНИМА СМРДЉИВЕ ВОЈСКЕ ЈОШ СМРДЉИВИЈЕ АМЕРИКЕ,ОД КОРЕЈЕ И ВИЈЕТНАМА ДО ДАНАШЊИХ ДАНА
Utorak 16.09.2014. 18:41
Šta se dogadja sa ovim našim dvorskim ludama? ......nato i eujo ? Da nisu prokvali ?
Sreda 17.09.2014. 00:02
Нека га убију он им помаже а зна дасу терористи и сада страда од оних којима је помагао,дај боже да побију сву западну армаду у Сирији и Ираку,проклета Америка и ЕУ су ово и скухали када су скидали са власти Садама,Гадафија и Башара којег би радо да свргну даби дошли на власт полтрони запада и тако градили гасовод за ЕУ преко Сирије и стиме Русији наштетили али бумеранг се врача кад тад.Када крене рат прса у прса онда ће Срби са уживањем гледати сандуке мртвих западних фашиста огрљене заставом америке,британије,нато итд.Има Бога са сречом то им се дешава за сва злодела над недужним народом Српским и Руским.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online