Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 17.09.2014.
02:24
Vesti A

Lažne povrede pune novčanik

Samo u Viktoriji poslodavci godišnje moraju da plate više od 1,7 milijardi dolara kao pomoć zaposlenima koji su se povredili na radnom mestu, odnosno Uprava za bezbednost i zdravlje na radu u Viktoriji za tu svrhu nedeljno izdvaja 33 miliona dolara, blizu pet miliona dnevno ili 200.000 dolara svakog sata.

Lažnim povredamamnogi pokušavaju da ostvare finansijsku dobit (Foto: Ilustracija)
 



Iako u većini slučajeva novac odlazi povređenim radnicima, neretki su primeri onih koji najperfidnijim zloupotrebama propisa i prevarama dolaze do finansijske nadoknade, namenjene povređenim radnicima. Pored toga ima i onih koji se dodatno samopovređuju, ne bi li dobili veće i pozamašnije isplate za telesna oštećenja.


Javnost u Viktoriji zapanjena je prošlonedeljnim otkrićem da je pohlepni vozač autobusa, kojeg je na radnom mestu pretukla poznata TV zvezda, glumac Džejson Gan, od žrtve koju su sažaljevali preko noći postao običan kriminalac.


Jozef Hosni (57) priznao je da je varao poreske obveznike, jer je tajno radio, iako je sve vreme uredno primao nedeljne isplate namenjene telesno nesposobnim radnicima zbog povreda koje je zadobio tokom tuče na radnom mestu sa Ganom, poznatog po ulozi u humorističkoj seriji "Vilfred".


Pošto je prvobitno optužen za 244 dela prevara i primanja nezakonitih isplata, Hosni se u prošli ponedeljak izjasnio krivim i za nezakonito uzimanje 49.000 dolara od Uprave za bezbednost i zdravlje na radu (VNjA).


Kako to biva u većini slučajeva, nadležni ne moraju ništa posebno da rade u otkrivanju krtica sistema, jer većina pada na sopstvenim greškama.

Lažne povrede

Nil Stemer je morao da vrati državi 30.927,40 dolara i pravne troškove u iznosu od 12.000 dolara, pošto je u maju otkriveno da povrede, za koje je tvrdio da ima, nikada nije ni zadobio. I on je osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu.


Piter Kolins, glavni menadžer službe za istrage u VWA, kaže za "Herald san" da tamo primaju česte dojave od strane kolega navodno povređenih, pa čak i od članova porodice.


- Sve se gotovo odvija na identičan način. Osoba se povredi na poslu, ali se i namerno dodatno samopovredi kako bi dobila dodatnu pomoć ili pronašla novo radno mesto - kaže on.


- Jednog radnika koji je tvrdio da je pretrpeo toliko velike povrede da nije bio u stanju da radi, istražitelji su pronašli dok je pravio beton na gradilištu. Drugi je svaki put kada bi odlazio kod lekara nosio protezu za leđa i hodao uz pomoć štapa, da bi mu lekari izdali potvrdu o nesposobnosti. Međutim, snimljen je kako po izlasku iz ordinacije skida pomagala, te kolima odlazi u lokalnu kafanu - kaže Piter Kolins i upozorava:

Nema pravdanja

Nadležni u VWA ističu kako ne nameravaju da se pravdaju zbog pokretanja sudskih postupaka protiv onih koji zloupotrebljavaju propise.
- Sistem zaštite na radu služi da pomaže ljude koji su se zaista povredili ili da im pomogne da se vrate na posao ili u širu zajednicu, što je to pre moguće. Važno je da novac primaju osobe kojima je stvarno i potreban - kaže Piter Flaherti iz Uprave za bezbednost na radu. - Svaka zloupotreba sistema znači krađu od vaših kolega sa posla, odnosno, bilo kog zaposlenog ili poslodavca u Viktoriji.


- Obojica su završili na sudu, a poruka je bila jasna - da im to ništa nije vredelo.
U martu ove godine Silvija Dorvard priznala je da je ukrala poslovne podatke, kao i da je falsifikovala račune za naplatu održavanja kućne bašte i plaćanje kućnih poslova, koje je obavljao njen muž dok se nije povredio. Naime, njen muž je dobijao nedeljne isplate zbog povreda zadobijenih 1998. Imao je pravo na finansijsku nadoknadu za angažovanje baštovana. U maju 2012. Silvija je falsifikovala dokumenta, pa je pisala naloge za naplatu od Uprave za bezbednost na radu i zdravlje Viktorije - VWA, i to za usluge koje nikada nisu izvršene.


Na saslušanju pred sudom direktor firme, čiji su podaci bili falsifikovani, tvrdio je da nikada nisu pružali usluge porodici Dorvard, koja je na osnovu falsifikovanih podataka nezakonito naplatili 15.918 dolara. Silvija se izjasnila krivom za 19 krivičnih dela koje sankcioniše Zakon o nadoknadi povređenih u nezgodama, a određen joj je dvogodišnji uslovni zatvor uz obavezu da sav novac vrati.


Sporovi teški 900.000 dolara

U aktuelnim sudskim sporovima koje je pokrenula VNjA, nalaze se za prevare čija ukupna odštetna suma prelazi čak 900.000 dolara.


Tokom prošle četiri godine VNjA je uspešno okončala 58 sudskih postupaka, zahvaljujući kojima je otkrivena prevara u visini od 1,7 miliona dolara.


- Većina povređenih radnika iskreno traži pomoć koja im treba, ali uvek ima onih koji pokušavaju da zloupotrebe sistem - objašnjava Piter Flaherti. - Najteži zadatak za VNjA jeste da otkrije one koji pokušavaju da varaju sistem.


Tokom finansijske 2010/11. VNjA je pokrenula osam postupaka za naknadu štete u visini od 430.000 dolara. Godinu dana kasnije bilo je 14 sudskih sporova za odštetu od 330.000 dola. Tokom 2012/13. VNjA je pokrenuta 17 sudskih sporova za obeštećenje od 681.000 dolara, a prošle finansijske godine bilo je devet sporova za nezakonitu isplatu 242.000 dolara. Od početka godine pokrenuto je devet postupaka za povraćaj 900.000 dolara.

S povredom leđa okopavao baštu

"Herald san" podseća i na slučaj Rite Merkuri koja je zbog lažne povrede naplatila 164.000 dolara, a nakon pokrenutog sudskog postupka. Ona je završila u zatvoru.
U aprilu ove godine, Karl Veigend umalo da je završio u zatvoru pošto je podneo zahtev za odštetu zbog povrede leđa koju je zadobio 2008. kao vozač dizalice viljuškara. Istražitelji VNjA otkrili su ga dok je radio kao pomoćnik električara. Istovremeno je primao nadoknadu za povredu na radu i pomoć za rehabilitaciju.
Između juna 2009. i septembra 2011. Karl Veigend je primio pomoć u visini od 56.263,45 dolara, za šta nije imao osnove. Na sudu se izjasnio krivim za tri dela prevare i osuđen je na devetmeseci suspendovane zatvorske kazne, a primljeni novac je morao da vrati.


Luk Vebster uhvaćen je dok je radio kao radnik na obezbeđenju, iako je istovremeno primao nadoknadu zbog povrede na radu. Povrede je navodno zadobio tokom izgradnje tunela u oktobru 2010, gde je radio sa kompresorskim čekićem. Proglašen je krivim i naloženo mu je da odradi 100 sati besplatnog rada za zajednicu, a takođe određena mu je jednogodišnja kazna primerenog ponašanja kao i uslov da vrati 23.269,20 dolara i nadoknadi pravne troškove u visini od 1.500 dolara.


Nekoliko nedelja pošto je podneo odštetni zahtev za povredu lakta, kolena, vrata i donjeg dela leđa, Slaviša Ilić je započeo sa poslovima u bašti i fizičkim poslovima na svom imanju. Povrede je zadobio 26. juna 2012. Istražitelji su utvrdili da je Ilić samo 18 dana kasnije počeo da obavlja privatne poslove, radio je punih godinu dana, a uredno primao nedeljnu pomoć od Uprave za bezbednost na radu i zdravlje Viktorije. Reč je o ukupnoj sumi od 38.953 dolara.


U maju ove godine Ilić se izjasnio krivim za jedno delo, a proglašen je krivim i kažnjen sa 35.000 dolara. Naloženo mu je da vrati 38.953 dolara, kao i 1.500 dolara zbog drugih nastalih troškova.

Sreda 17.09.2014. 08:14
Srbin je morao da vraca pare,a katolickim govnima gledaju kroz prste!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online