Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 15.09.2014.
10:41
Lj. Ivanović - Vesti A

Hrabro srce za Škotsku

U Škotskoj su održane mirne demonstracije na kojima je bilo na hiljade ljudi koji su "za" otcepljenje, kao i onih "protiv nezavisnosti". Oko 15.000 pristalica unije sa Velikom Britanijom preplavilo je ulice Edinburga, dok je 35.000 pristalica kampanje za nezavisnost marširalo širom Škotske, prenela je agencija AP.

Da li je on za otcepljenje Škotske ili ne?
 

Premijer Škotske Aleks Salmond pokušao je da umanji strahove da će biti nekih posledica prema protivnicima nezavisnosti ako bi 18. septembra pobedila kampanja "za" otcepljenje.


- Dan posla glasanja prestaće kampanja 'ne' i kampanja 'za' - biće samo Tim Škotske. Uspehu kampanje 'da' pristupićemo velikodušnošću prema svima - rekao je Salmond.
On je dao takvu izjavu zbog današnjeg upozorenja potpredsednika Škotske nacionalističke partije Džima Silarsa da neke kompanije i banke mogu da budu kažnjene jer izražavaju zabrinutost u vezi s posledicama secesije.

Nacionalisti optužuju britanskog premijera Dejvida Kamerona da vodi kampanju sa liderima velikih kompanija s ciljem zastrašivanja glasača, a unionisti smatraju da otcepljenje donosi finansijsku i ekonomsku nesigurnost.


Velike banke, naftne kompanije i supermarketi izrazili su zabrinutost ako bi na referendumu bilo izglasano otcepljenje Škotske. Ekonomska budućnost Škotske postala je jedna od glavnih tema žestokih rasprava uoči referenduma o nezavisnosti, navela je agencija Rojters.


Vođa kampanje za opstanak Unije Alister Darling izjavio je juče da je pobeda unionista na vidiku uoči glasanja 18. septembra. Darling je rekao da njegova istraživanja pokazuju da pristalice Britanije "bez svake sumnje pobeđuju u utorak".


Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, 54 odsto ispitanika glasalo bi za ostanak u uniji, dok 46 odsto želi da glasa za nezavisnost. Škotska je sastavni deo Ujedinjenog Kraljevstva od 1707. godine.

Marširali i oranžisti

Na hiljade pripadnika protestantskog Narandžastog reda marširalo je ulicama Edinburga da bi iskazali oštro protivljenje nezavisnosti Škotske.
- Ponosni smo jer smo deo Velike Britanije... Mi smo tu da bismo podstakli glas 'ne' - rekao je pripadnik Narandžastog reda.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.09.2014. 10:54
живела независна Шкотска,што даље од смрдљивих Британаца све ће вам бити боље
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online