Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 14.09.2014.
12:51
Tportal A

DW: Više se ne isplati biti gastarbajter

Težak rad, skroman život i čežnja za domovinom – za većinu gastarbajtera u Nemačkoj to je bila svakodnevica. Mnogi od njih sada su u penziji, a svaki drugi živi u siromaštvu, upozorava Dojče vele objavljujući rezultate studije koja se bavila socijalnim položajem bivših gastarbajtera.

Strani radnici život proveli u štednji, a starost im prolazi u siromaštvu
 

Marija K. je imala samo 18 godina kada je iz jednog malog sela s juga Italije stigla u Nemačku. Prvo je radila u kuhinji, onda kao krojačica u jednoj fabrici. Kasnije je pronašla posao u jednom hotelu u Kelnu. Radila je svakog dana po devet sati, a slobodan dan je imala samo nedeljom. U Kelnu je upoznala mladića, takođe Italijana. Zaljubili su se i venčali. Posle venčanja, mlada porodica je živela u malom dvosobnom stanu bez kupatila.

Marija i njen suprug uvek su planirali da se vrate u Italiju. Prvo su se želeli da se vrate kada njihovo četvoro dece napusti dom, kasnije je plan promenjen – trebalo je da se vrate u starosti. Danas Marija ima 71 godinu i još nije u Italiji, već sa suprugom živi u Nemačkoj. Oboje su u penziji i žive vrlo skromno.

Italijanka je svoju životnu priču ispričala naučniku Eriku Seilsu, koji je jedan od autora aktuelne studije koja se bavi socijalnim položajem i životom bivših gastarbajtera.

Dojče vele ističe da studija pokazuje da prosečna penzija žena koje su, kao Marija, nekada davno stigle u Nemačku, iznosi oko 476 evra. Muškarci, poreklom Italijani, koji su takođe svoj radni vek proveli u Nemačkoj, primaju skoro dvostruko više – 963 evra.

Ako se pogleda grupa turskih gastarbajtera, njihove penzije su još niže. Žene primaju oko 363 evra, a muškarci u proseku 742 evra. Poređenja radi, nemački penzioneri (etnički Nemci) primaju prosečnu penziju od oko 1.109 evra, a Nemice oko 572 evra.

Skoro svaki drugi bivši gastarbajter je u penziji pogođen ili ugrožen siromaštvom – tako pokazuje spomenuta studija. S tim što je siromaštvo u starosti kod stranaca tri puta češće nego kod nemačkih penzionera. Razlog leži u činjenici da su strani radnici u 60-im i 70-im godinama u Nemačkoj pronalazili samo loše plaćene poslove. Samim time u penzione fondove nisu uplaćivali mnogo i sada u skladu s time primaju i penzije.


Prema definiciji Evropske unije, siromašnim ili ugroženim siromaštvom se smatra ona osoba čija penzija iznosi manje od 60 posto srednjih primanja. Kod osoba koje u Nemačkoj žive same, to znači da mesečno moraju da žive sa manje od 850 evra. Kod parova ovaj iznos je nešto veći – oko 1.300 evra. Procenat Nemaca koji pripadaju ovoj grupi iznosi 12,5, dok kod bivših gastarbajtera taj procenat iznosi čak 42.

Grupa koju u Nemačkoj čine useljenici je prilično velika. Naime, od sredine 50-ih godina i sredine 70-ih godina prošlog veka, u Nemačku su u velikom broju stizali radnici iz Italije, Grčke, Španije, Portugala, Turske i zemalja bivše Jugoslavije. Već 10. septembra 1964. u Nemačku je stigao milioniti gastarbajter – samo 10 godina kasnije u zapadnoj Nemačkoj bilo je ukupno četiri miliona stranaca na "privremenom radu".

Najveći broj njih je radno mesto pronašao među najslabije plaćenim poslovima, tamo gde Nemci nisu želeli da rade. Danas su mnogi od njih u penziji i baš kao i nekada, opet moraju da dobro razmisle pre nego što potroše svaki evro.

Nedelja 14.09.2014. 13:24
Zapad stvara iluziju ko da imas al kad prestanes da CRNCIS onda tek vidis da su ti godine prosle BITI SAMO JEFTINO SVABSKO ROBLJE.....Blagostanje xaxaxaxax na sta su sve spremni da vas prinude i da vjerujete...............PLASTICNI SVET BEZ LJUBAVI-ODMORA CASnog zivota zapad te primerava sve od tebe da das............nikada za vise da pitas ispadnes li iz reda smatraju te viskom koji njima netreba-kazu ti znas sta?..........ima mnogo drugih radnika dosli iz afrike rade puno jeftinije cak i ne idu na odmor samo rade za evro-dva........za koju godinu nemacka NACISTICKA SAL;JE SVE GASTARBAJTERE KUCI KO HOCE DOBROVOLNJO A KO NECE PRAVAC AUSVIC..........PRIPAZITE NA NEMCE BILI I OSTALI NACISTI...
Nedelja 14.09.2014. 16:04
Normalno je da žive lošije kada ostaju u Nemačkoj. U inostranstvo ideš da radiš kako bi štedeo i akumulirao novac tokom vremena i onda se vratio u rodni kraj gde je kupovna moć veća. Jedan moj prijatelj, Bog da mu dušu oprosti, je radio kao rudar u Austriji, penziju je proveo u Srbiji i primao je 700 evra mesečno i živeo ka lord dok sa tih 700 evra u Austriji ne bi mogao da živi baš dobro. Moje mišljenje je da ovaj članak ima za cilj da obeshrabri mlade da odlaze iz zemlje. Ne dajte se mladi, tražite bolju budućnost, bilo gde.
Nedelja 14.09.2014. 14:46
EU je najobicnija laz,kojoj nasi polupismeni kriminalni politikanti streme sa sve guzicama na izvolte,ajde oni nego sto i nas teraju,a terace sve dok ne"pukne"narodu i kaze DOSTA!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online