Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 13.09.2014.
12:50
Beta A

Dozvolite gejevima da usvajaju decu

Grupa poslanika iz svih čeških parlamentarnih partija, osim demohrišćana, podnela je predlog izmena Zakona o registrovanom partnerstvu kojim bi omogućila homoseksualnim parovima da usvajaju decu, ali samo rođenu decu nekog od partnera.

Češka tolerantna prema seksualnim manjinama (Foto: Arhiva)
 

U Češkoj, tolerantnoj prema seksualnim manjinama, gde stabilno 68 odsto Čeha u raznim anketama podržava istopolne brakove, zakon im ipak nije dao pravo da usvajaju decu, ni tuđu ni biološku decu svog partnera koja s njima žive i koju vaspitavaju.

"Mislim da će ovaj predlog, nazivam ga soft rešenje, usvajanja deteta partnera, ne druge dece, biti prolazno. To je pre svega u interesu dece koja žive u registrovanom partnerstvu ali partner koji nije biološki roditelj nema nikakva prava i po zakonu ne može da zastupa dete", kazala je poslanica partnera u vladi, stranke ANO, Radka Maksova.

Aktivisti čeških LGBT organizacija apelovali su na parlament još u maju da im omogući usvajanje dece koristeći kao argument upravo taj problem biološke dece jednog od partnera pošto u slučaju smrti pravog roditelja dete završava u sirotištu, iako bi se za njega rado pobrinuo partner, ali je po zakonu za dete potpuni stranac.

Zahtev je podržala i kancelarija češkog ombudsmana Ane Šabatove.

"Pravila usvajanja bi bila ista kao u slučaju usvajanja deteta od strane roditelja koji nije biološki. Odlučivao bi sud. Ako se zna ko je drugi biološki roditelj, i on bi morao da da saglasnost", objasnila je Maksova.

U slučaju razvoda istopolnog braka važila bi ista pravila, odnosno da o starateljstvu odlučuje sud vodeći računa o interesu deteta. Predlagači ovih izmena upozorili su takođe da sve više homoseksualnih parova u Češkoj ide na veštačku oplodnju tako da je jedan od roditelja nepoznat i nema nikoga ko bi preuzeo brigu o detetu.

"Ako kao dalji zahtev imaju to da usvajaju decu, onda bolje da ukinemo registrovano partnerstvo kao takvo, zato što nije normalno da deca imaju dve mame ili dvojicu očeva", kazao je ranije poslanik opozicione Građanske demokratske stranke Marek Benda.

Iako sami demohršićani, koji su protiv predloga, nemaju snage da ga blokiraju a grupa predlagača obuhvata poslanike iz svih ostalih partija, ipak nije izvesno da će izmene zakona proći, pošto u svim češkim partijama ima i pristalica istopolnih brakova, ali i jednako protivnika.

POVEZANE VESTI

Subota 13.09.2014. 12:59
Е У СРБИЈИ НЕЋЕТЕ ПРОЋИ ТАМАН ДОШЛО ДО ГРАЂАНСКОГ РАТА,ОВАЈ НАМУЧЕНИ НАРОД НЕЋЕ ТО ДОЗВОЛИТИ,НЕ ИГРАЈТЕ СЕ СА НАШИМ СТРПЉЕЊЕМ,ДОГОРЕЛО ЈЕ ДО НОКАТА
Subota 13.09.2014. 13:15
Шта нас је брига шта други мисле о томе.Важно је само да у Србији тако нешто не може имати прођу јер нам је будућност деце најважнија.
Subota 13.09.2014. 13:02
Sigurno neki parlamentarac koji je kasnije "shvatio" ko je i sto je , pa ostavio zenu sada sebi rihta zakon hahah--pljuc
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online