Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 13.09.2014.
01:48
Beta A

Amerika objavila rat Islamskoj državi

Bela kuća je saopštila u petak da su Sjedinjene Države "u ratu" protiv vojske ekstremističke sunitske organizacije "Islamska država". Time je raščišćena semantička neizvesnost strategije koju je u sredu najavio predsednik Barak Obama.

Seju strah: Džihadisti iz Islamske države uplašili Sjedinjene Američke Države
 

Državni sekretar Džon Keri koji je u poseti Bliskom Istoku da bi okupio najširu moguću koaliciju protiv "Islamske države", izgledalo je da nerado izgovara reč "rat" kada je opisivao širenje američke vojne operacije protiv "Islamske države" u Iraku i Siriji.

Ali, u petak, Pentagon i Bela kuća su ostavili malo sumnje o tome kako vide taj sukob. "Sjedinjene Države su u ratu protiv 'Islamske države' isto kao što
smo bili u ratu protiv Al Kaide i njenih saveznika širom sveta", rekao je novinarima na redovnom dnevnom brifingu portparol Bele kuće, Džoš Ernest.

Ista je bila i poruka portparola Pentagona, kontra-admirala Džona Kirbija: "Mi smo u ratu protiv 'Islamske države' na isti način na koji smo bili i na koji smo i dalje u ratu sa Al-Kaidom i njenim saveznicima", rekao je on. Državni sekretar Džon Keri je dan ranije odabrao da u intervjuu za CBS govori o "velikoj anti-terorističkoj operaciji".

Obama će opet u rat

"Reč 'rat' je terminološki loš i loša je analogija, ali činjenica je da smo angažovani u značajnom međunarodnom naporu da se suzbije terorizam", izjavio je Keri.

Taj rat oko reči može da izgleda besmisleno pošto su američki avioni i bespilotne letelice od početka avgusta izveli više od 160 napada u Iraku.

Ali, to je znak da je američka administracija veoma oprezna pred javnim mnjenjem umornim od godina borbe protiv islamista u Iraku i Avganistanu. Vašington je takođe ponovio u petak da koordinacija SAD i režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada u borbi protiv "Islamske države" ne dolazi u obzir.

"Oni (Damask) su stvorili ovaj bezbednosni vakuum. Nećemo sarađivati s njima", rekla je Mari Harf, zamenik portparola Stejt departmenta. To je bio odgovor sirijskom zvaničniku koji je u petak tražio uključivanje Damaska u međunarodnu koaliciju koju predvode SAD.

POVEZANE VESTI

Subota 13.09.2014. 01:59
Riječ Islam znači pokornost Bogu, koliko se ovi pkoravaju Božijem Zakonu to ne mogu da znam; javno se ne piše o njihovom programu i zakonima i uredbama, samo nešto površno? Hristos ne uči ništa na suprot Božijem Zakonu, samo sam siguran da euroatlanska vladajuća elita gazi po Hristovim Zapovjestima ko po tepihu!
Subota 13.09.2014. 16:15
Pa sami ste je stvorili svojim postupcima....Avganistan,Libija,Irak,Tunis,Alzir,Egipat,Sirija...i sada Unistavate palestinu....i cemu ste se nadali....nadam se da cete doziveti istu sudbinu kao mnoge drzave koje ste unistili.
Subota 13.09.2014. 07:49
SILA BOGA NE MOLI BOK SILU NE VOLI
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online