Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 11.09.2014.
18:30
blic.rs A

EU uvela komesara za zamajavanje Srbije i Crne Gore

Novi evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han najviše će se baviti umirivanjem zemalja koje kucaju na vrata EU, pre svega Srbije i Crne Gore, nakon što je novi predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio da neće biti prijema novih članica u narednih pet godina, piše francuski "Le Mond".

Johanes Han izgubio uticajno mesto komesara za regionalnu politiku i dobio resor koji ima više simboličan značaj - politiku susedstva i proširenja
 

List je u kratkom komentaru novog komesara naveo da je Han izgubio uticajno mesto komesara za regionalnu politiku, u čijoj nadležnosti je raspodela evropskih fondova, i dobio resor koji ima više simboličan značaj - politiku susedstva i proširenja.

Austrijski diplomata kome je pripao resor evropske susedske politike i pregovora o proširenju dobro poznaje Zapadni Balkan i istočnu Evropu, navodi se u analizi nezavisnog instituta Karnegi Evropa (Carnegie Europe), koju prenosi EurActiv.rs.

Han je 10. septembra rekao da je počastvovan što mu je poveren resor politike susedstva i pregovore o proširenju, istakavši da mu je ta politika bliska.

"Odnosi EU sa susedima na istoku i jugu su važniji nego ikada, i izazovniji, i radujem se što ću tesno sarađivati sa budućom visokom predstavnicom Federikom Mogerini na tome", naveo je on u saopštenju.

Budući komesar je dodao da mu je politika susedstva bliska i da na mnogo načina predstavlja nastavak njegovog rada kao komesara za regionalnu politiku koji se sastojao od stvaranja veza, pomoganja regionima da stanu na svoje noge, unapređenja bezbednosti, podsticanja prosperiteta i promovisanja evropskih vrednosti.


Ko je Han? Stručnjak iz oblasti zabave

Han je član konzervativne Austrijske narodne partije. Bio je ministar nauke u austrijskoj vladi od 2007. do 2010. i vršilac dužnosti ministra pravde od 2008. do 2009. Prethodno je bio član gradske vlade i parlamenta Beča.

Ima bogato iskustvo i u privatnom sektoru pošto je bio član odbora i kasnije generalni direktor grupe Novomatik AG (Novomatic) iz oblasti zabave i igara na sreću. Bio je i na upravnim funkcijama u više austrijskih industrijskih grupa. Od 2010. obavlja funkciju komesara EU za regionalnu politiku.

Doktorirao je filozofiju na Univerzitetu u Beču 1987. godine. Bio je optužen za plagiranje u doktoratu, ali je ekspertska komisija utvrdila da njegov rad nije plagijat. Rođen je 1957. godine u Beču. Osim maternjeg nemačkog jezika, govori i engleski.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.09.2014. 18:40
ONI SU ODRADILI STA JE TREBALO. EU = PROSIRENA AUSTRO UGARSKA. RUMUNIJA I BUGARSKA SU TU ZBOG RUSIJE. STO SE TICE OSTATKA SRBIJE TO CE POKUSATI JOS DA RASCEPKAJU I USITNE I DA PODELE MEDJU SOBOM. ISTO KAO STO JE I HITLER PRETIO NEDICU DA CE PODELITI OSTATAK SRBIJE AKO NE PRESTANU UBISTVA VOJNIKA VERMAHTA U OKUPIRANOJ SRBIJI. NJIMA MI NE TREBAMO . KADA POTPISEMO IZDAJU KOSMETA UKINUCE MU RADNO MESTO.
Četvrtak 11.09.2014. 18:36
Samo neka zamajavaju, ovo se može lakše trpiti nego da nas zasipaju bombama, nije muka do vjeka.
Četvrtak 11.09.2014. 19:05
Ha,ha,ha...klovn je stigao u Srbiju,ima i publiku sa mozgom dvogodisnjaka koji ga slusaju a vladaju Srbijom,moze da se zeza.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online