Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 10.09.2014.
17:03
Beta A

Evropljani žele Veliku Britaniju u EU

Većina Evropljana, 51 odsto, smatra da treba učiniti više napora da se udovolji zahtevima Velike Britanije da ostane u okviru Evropske unije, pokazuje godišnja studija "Transatlantski trendovi" koju je u sredu objavio američki institut Džerman Maršal Fand (GMF).

Foto: Ilustracija
 

Studija se bavi raznim pitanjima uključujući i stavu Evropljana prema ekonomskim potezima Unije, kao i mišljenje Amerikanaca i Evropljana o Rusiji i Ukrajini i stavova Rusa o tome sa kim zemlja treba da sarađuje.

Prema anketi sprovedenoj u okviru studije, 38 odsto Evropljana smatra da je bolje dozvoliti Velikoj Britaniji da napusti Uniju nego učiniti više napora da bi ona ostala.

Francuzi, njih 52 odsto, jedini su koji većinski smatraju da treba dozvoliti Velikoj Britaniji da ode nego činiti joj ustupke da bi se privolela da ostane.

Loše mišljenje o Rusiji

Sedamdeset jedan odsto ispitanih Amerikanaca i 68 odsto Evropljana imaju loše mišljenje o Rusiji. Istraživanje pokazuje i da 58 odsto ispitanih Evropljana (Nemačka, Francuska, Britanija, Italija, Holandija, Poljska, Portugal, Španija, Grčka, Švedska) ocenjuje da treba nastaviti sa ekonomskom i političkom pomoći Ukrajini čak i ako to donosi rizik povećanja sukoba s Rusijom. Takvog su mišljenja najviše Nemci (65 odsto) i Šveđani (73 odsto). Jedina zemlja gde je taj stav manjinski je Grčka (44 odsto).Pored toga, 61 odsto Evropljana predlažu jače sankcije Rusiji ali njih 71 odsto su protiv slanja vojne opreme Ukrajini.

 

Francuska je jedina zemlja od deset ispitanih (Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Holandija, Poljska, Portugal, Španija, Grčka, Švedska), gde je većinsko raspoloženje takvo. nešto više od 50 odsto Evropljana smatra da treba uložiti više napora da Velika Britanija opstane.

Na ekonomskom planu skoro dve trećine Evropljana (73 odsto) smatra da EU ne čini dovoljno da se bori protiv krize. Tog mišljenja je 88 odsto ispitanika u Španiji i 87 odsto u Italiji, zemljlama teško pogođenim krizom.

Međutim, ipak 66 odsto ispitanih Evropljana veruje da je članstvo u Uniji dobro za njihovu zemlju, prema njih 28 odsto koji smatra da je štetno. Da je članstvo u Uniji štetno najviše misle Grci (42 odsto), Britanci (40 odsto), Italijani (36 odsto) i Portugalci (36 odsto).

U Rusiji većina ispitanih (53 odsto) smatra da njihova zemlja treba da zadrži uticaj u Ukrajini, čak iako to znači sukob sa EU.

Rusi smatraju da po međunarodnim pitanjima Moskva treba uglavnom da sarađuje sa zemljama u brzom razvoju kao što su Indija i Kina, njih 36 odsto, sa zemljama iz Zajednice nezavisnih država, njih 29 odsto, a samo njih 14 odsto je za saranđu sa zemljama EU, a dva odsto za saradnju sa SAD. Deset odsto ispitanika u Rusiji smatra da Rusija treba da deluje sama.

Anketa je sprovedena između 2. i 25. juna među najmanje 1.000 ispitanika po zemlji.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.09.2014. 17:09
ха,ха,ха,рекао амерички смрдљиви институт,па коме треба Британија без Шкотске и Ирске.осим муџосима да праве џамије по Лондону
Sreda 10.09.2014. 17:34
Pa nek im udovočje.šta se to pa mene tiče i uopšte me se ne dotiče.našla šljuka prdavca.
Sreda 10.09.2014. 18:04
NECE VISE BITI UJEDINJENOG KRALJEVSTVA BICE RAZJEDINJENI OSTRVLJANI. SLEDECA FAZA JE RASTURANJE AMERICKE FEDERACIJE. SAMO POLAKO.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online