Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 10.09.2014.
12:06
Srna A

Sankcije vraćaju Ruse u dače

Sankcije teraju Ruse da se vrate vikendicama, odnosno "dačama", koje su bile veoma rasprostranjene u sovjetsko doba, navode sociolozi. "Dača" je bila je životno važna za svakog građanina: upravo tamo, u vikendici koja se nalazila u prirodi, "nabavljao" je prirodne proizvode.

Putin se bez obzira na krizu vraća svojoj dači na jezeru Komsomolsk
 

Stručnjaci upozoravaju da će se mnogi Rusi, zbog uzvratnih sankcija koje se tiču zapadnih proizvoda, vratiti na svoja zemljišta. Objašnjenje je jednostavno: pojačana je inflacija, a u takvim uslovima stanovništvu sa niskim prihodima, čiji glavni troškovi otpadaju na namirnice, biće racionalnije da se baziraju na vlastite snage, odnosno na zemljišta uz svoje vikendice.

Ruske vlasti stimulišu ljude da se vrate na svoja zemljišta, recimo, u Uljanovsku oblast. U Sankt Peterburgu čak barataju i ciframa: u vrtlarstvu je zaposleno 622 hiljade porodica, koje su 2013. godine stvorile do 500 hiljada tona razne prehrambene "produkcije".

Prema podacima Fonda za javno mnenje, čak 59 odsto Rusa ima svoju daču. Za polovinu njih voće i povrće iz vrta jeste značajan dodatak kupljenim proizvodima (u 2014. broj takvih ljudi povećao se na 54 odsto).

Za sada je, ipak, rano govoriti da li je povećani povratak Rusa "dačama" povezan sa napetom ekonomskom situacijom, navode ekonomisti. Istraživači beleže pojačn interes Rusa za odmor u vikendicama. On je povezan sa drugim faktorima, na primer sa ekološkom modom koja uključuje bio-proizvode i odgovarajući način života.

Mnogi su sredinom 2000-tih prelazili sa uzgoja povrća i voća na cveće, a sad se vidi obrnut trend, navode ruski mediji. Zabrana uvoza prehrambenih proizvoda u Rusiju iz zemalja koje su joj uvele sankcije podstakla je investitore da obrate pažnju na ruske agroindustrijske kompanije.

Akcije tih kompanija porasle su za 30 do 40 odsto u roku od sedam dana. Prema rečima stručnjaka, zasad se radi o spekulativnom rastu, ali bi ti proizvođači u sledećim godinama mogli da privuku strane investicije.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.09.2014. 12:06
ШТО РЕКАО НАШ МУДРИ НАРОД,БРАЋО РУСИ,УСЕ И СВОЈЕ КЉУСЕ,НЕ ТРЕБЕ ВАМ ЗАПАД НИ ЗА ХУЈ,ОД ЊИХ НИШТА ДОБРО НЕЋЕТЕ ИМАТИ,ВИ СТЕ ЈЕДИНА ДРЖАВА КОЈА МОЖЕ ДА ЖИВИ САМОСТАЛНО БЕЗ ИКОГ СА СТРАНЕ
Sreda 10.09.2014. 12:41
Strasno! http://www.pravda.rs/2014/09/09/monstrumi-desni-sektor-poslao-majkama-u-donjecku-odrezane-glave-njihovih-sinova/ Tipicno za naciste,siriti strah. Dok Rusi oslobadjaju hiljade ukrajinske zatvorenike,dok Rusi prave koridore za mirno povlacenje ukrajinske vojske,nacisti desnog sektora odsekuju glave ruskim zarobljenicima i salju njihovim majkama.
Sreda 10.09.2014. 12:07
Ajde Reuters fantaziraj jos malo. Sta je babi milo to joj se i snilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online