Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 09.09.2014.
13:05
Beta A

Donald Tusk podneo ostavku, sprema se za Brisel

Poljski premijer Donald Tusk podnosi u utorak ostavku zbog odlaska na funkciju predsednika Evropskog saveta 1. decembra, a novu vladu trebalo bi da sastavi Eva Kopač do 25. septembra.

Podneo ostavku na funkciju premijera, nova vlada do 25. septembra: Donald Tusk
 

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski saopštio je nakon nekoliko dana neizvesnosti da će prihvatiti predlog vladajuće koalicije Tuskove Građanske platforme i Poljske narodne stranke vicepremijera Januša Pjehoćinjskog da mandat za sastav nove vlade poveri sadašnjoj predsednici Sejma poljskog parlamenta Evi Kopač.

"Dobio sam predlog kandidata koga, što je veoma važno, podržava koalicija koja u parlamentu ima većinu. Postupaću u korist stabilizacije situacije i odustaću od svoje mogućnosti da prvi predložim kandidata, te prihvatam kandidaturu Eve Kopač", kazao je sinoć Komorovski televiziji TVN24 Biznis i Švjat.

I premijer Tusk svojom ranijom ostavkom, jer na visoku evropsku funkciju stupa tek 1. decembra, i vladajuća koalicija i predsednik Komorovski nastoje da izbegnu destabilizaciju političke scene, zbog bojazni da bi prevremeni izbori doneli pobedu opozicionih konzervativaca bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog koji traži znatno oštriji kurs Evropske unije prema Rusiji a za Evropu je nepredvidljiv partner, vezan više za SAD.

"Sadašnja izmena nije posledica pada vlade, nego napredovanja premijera u karijeri. Predsednik koji bi želeo da izaziva spor sa koalicijom koja ima većinu u parlamentu bio bi neodgovoran jer je potrebna stabilizacija situacije u Poljskoj", kazao je Komorovski.

Verovatna buduća premijerka u Poljskoj ali i svetskoj javnosti poznata je pre svega iz vremena epidemije novog gripa kada je kao ministarka zdravlja uz podršku premijera Tuska odlučno odbijala da nabavi neproverene nove vakcine pod uslovima koje su u vreme epidemije diktirali farmaceutski koncerni.

Ombudsman Januš Kohanovski čak je krajem 2009. godine protiv nje podneo krivičnu prijavu zato što rizikuje zdravlje nacije, ali razvoj događaja pokazao je da je Eva Kopač bila u pravu, pošto su druge države na kraju uništavale nepotrebne skupo plaćene vakcine.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.09.2014. 13:10
Ovom fasistickom potomku su namerno uvalili ovo mesto u ovom gorucem trenutku. Mladi fasista im aveliku odgovornost za spasavanje prpadajuce EU ekonomije. hihihihiihihi
Utorak 09.09.2014. 13:03
Samo mu fali paciji kljun i bio bi isti Donald Duck.
Utorak 09.09.2014. 13:05
МОЖДА СЕ СПРЕМА И НА МОСКВУ,КО ПОКОЈНИ МЕ СМРДЉИВИ ДЕДА,НАЦИСТА
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online