Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 07.09.2014.
14:10
Beta A

Škotska: Prva prednost pristalica nezavisnosti

Pristalice nezavisnosti Škotske prvi put su u prednosti prema anketi koju danas objavljuje list “Sandej tajms“, jedanaest dana uoči referenduma. Prema anketi "Jugav/Sandej tajms" grupa onih koji su za nezavisnost ima 51 odsto glasova dok grupa protivnika ima 49 odsto.

Prvi put u prednosti: Aleks Salmond u kampanji za nezavisnost Škotske
 

Iako se razlika od dva procentna poena može računati u marginu greške koje ispitivači priznaju ti rezultati znatno povećavaju neizvesnost uoči referenduma 18. septembra, i daju ozbiljne šanse Nacionalnoj partiji škotskog premijera Aleksa salmonda.

Unionisti grupe "Bolje zajedno", koji podržavaju ostanak Škotske u okviru Velike Britanije, mesecima su bili u znatnoj prednosti u anketama, ali razlika sa grupom koja želi nezavisnost se znatno smanjila u ispitivanjima javnog mnjenja poslednjih dana.

Po rečima Alistera Darlinga, direktora kampanje "Bolje zajedno" najnovija anketa pokazuje da će referendum "biti veoma tesan".

"Radujemo se toj bici", dodao je on.

Raste podrška nezavisnosti Škotske

"To nije bitka Engleske, to je bitka Škotske, za decu Škotske i za njihove unuke i buduće generacije. Pobedićemo tu bitku", rekao je on.

Izvršni direktor kampanje za nezavisnosti Bler Dženkins zatražio je od svojih pristalica da ostanu usredsređeni na cilj i ukazao da iako ova anketa pokazuje da su neznatno u prednosti, druge ankete pokazuju da "treba ostvariti još napretka da bi pobedili".

Sandej tajms takođe piše da kraljica Elizabeta Druga jako pažljivo prati referendum i zatražila je da je o tome dnevno izveštavaju.

Oštra televizijska debata uoči referenduma u Škotoskoj

Velike britanske stranke, uključujući i konzervativce premijera Dejvida Kamerona treba da otkriju plan prenosa ovlašćenja na Škotsku.

Pre mesec dana, anketa iste agencije objavljena 7. avgusta dala je 61 odsto glasova protivnicima nezavisnosti i 39 odsto onima koji su za nezavisnost, što je razlika od 22 procentna poena.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.09.2014. 14:15
Ajmo Skoti, rasturite vise staru vesticu.
Nedelja 07.09.2014. 14:21
Ocepite se od vekovnog ugnjetavanja Engleskog dvora i zivecete mnogo kvalitetnije i bogatije.
Nedelja 07.09.2014. 14:42
Вилијама Воласа су Енглези расчеречили , отсекли му главу мислећи да ће убити дух слободарства у Шкотима. Језуитска, кварна политика енглеских краљева држали су Шкоте под енглеским јармом вековима . Сада је шанса, ако имају памети, да се реше енглеза и њихове династије и да оправдају имиџ поносних горштака.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online