Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 07.09.2014.
12:24
Srna A

Plan u 12 tačaka: Specijalni status za Donjeck i Lugansk

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u nedelju je objavila protokol o primirju na istoku Ukrajine u 12 tačaka, koji predviđa specijalni status za Donjecku i Lugansku oblast.

Jedna od odredbi protokola je i da se decentralizuje vlast u regionu Donbasa
 

Protokol, koji su 5. septembra u Minsku potpisali predstavnici Ukrajine i Donjecke i Luganske Narodne Republike, sadrži mere koje bi trebalo da budu preduzete da bi prekid vatre na istoku Ukrajine ostao na snazi, prenosi RIA "Novosti".

Protokolom je predviđeno da obe strane moraju hitno da obustave upotrebu oružja, te da međunarodni posmatrači iz OEBS-a moraju da kontrolišu primenu primirja, a na ukrajinsko-ruskoj granici oslobađanje svih ratnih zarobljenika i otvaranje humanitarnih koridora.

Jedna od odredbi protokola je i da se decentralizuje vlast, tako što će Ukrajina usvojiti zakon o privremenoj proceduri za lokalne vlasti u delovima Donjecke i Luganske oblasti (zakon o specijalnom statusu).

Predviđeno je i održavanje prevremenih lokalnih izbora, u skladu sa priznanjem specijalnog statusa Donjecke i Luganske oblasti.

Specijalan status i za Lugansk

Obe strane trebalo bi da oslobode zatvorenike, da nastave inkluzivni svenacionalni dijalog, te garantuju bezbednost učesnika konsultacija.

Prema protokolu, Ukrajina mora da usvoji zakon koji zabranjuje krivično gonjenje ili kažnjavanje lica u vezi sa događajima u pojedinim delovima Donjecke i Luganske oblasti.

Nelegalne oružane grupe, vojna oprema i plaćenici moraju da napuste ukrajinsku teritoriju.

Jedna od odredbi je i poboljšanje humanitarne situacije u Donabsu, kao i usvajanje plana za ekonomski razvoj Donbasa.

Protokol su potpisali predstavnik OEBS-a švajcarski ambasador Hajdi Tagliavini, bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma i ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov.

Putinov plan za rešenje krize predat UN

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.09.2014. 13:10
Ovo ste trebali da ponudite na pocetku,pre nego sto ste poceli da bombardujete.Rusi su trazili federalizaciju a vi ste bili ubedjeni da ih mozete pobediti i isterati sa ovih prostora.Posle tolike civilne zrtve sada jedino sto trazu Rusi je nezavisnost.Treba ukronacisti da znaju da sve ima vreme i cenu.Svaka greska se placa.
Nedelja 07.09.2014. 13:23
НИКАКАВ СТАТУС,САМО НЕЗАВИСНА НОВОРУСИЈА,СА ОГРАДОМ ОД 10 МЕТАРА ОДВОЈЕНА ОД НАЦИСТА И ИЗОПАЧЕНИХ ЗАПАДЊАКА
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online