Ponedeljak 24. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
34
Utorak 02.09.2014.
08:51
B. Božin - Vesti A

Amerika vodila 220 ratova

Bliski i Srednji istok, Ukrajina, severna Afrika, južne afričke zone - svuda tu se danas vode građanski ratovi, preti glad i nerešivi problemi. Da li smo na pomolu Trećeg svetskog rata? Peter Orzehovski, istoričar koji se više od 35 godina bavi konfliktima u svetu i istorijskim, političkim i metafizičkim temama, izazvao je veliku pažnju svojom novom knjigom u kojoj pokušava da odgovori na ovo pitanje.

Opet u rat, bilo gde: Marinci SAD u Australiji
 

Autor otvara oči čitaocima u pravom smislu te reči objašnjavajući o čemu se zapravo radi u današnjim krizama i sukobima, piše portal Info-kop.


- Moćne svetske sile ponovo stoje suprotstavljene, na jednoj SAD i NATO, na drugoj Rusija sa državama poput Irana, Sirije i Kine.


Po njemu se radi u prvom redu o Evroaziji, navećoj ekonomskoj zoni sveta: Od Evrope do istočne i južne Azije. Reč je i o krimiju na svetskim morima. Orzehovski opisuje da trenutno tri četvrtine svetskih trgovačkih dobara ide preko Južnokineskog mora. A radi se naravno i o sirovinama kao što je nafta i o dalekovodu između Kine preko ruske oblasti do zapadnih obala Evrope.

Fatalna greška

U pozadini svih tih konstelacija sukoba i moći, Orzehovski skicira razne scenarije za ratove u istočnoj Evropi, južnom Kavkazu, srednjem Istoku uključujući Tursku i na Dalekom istoku. "Pre 100 godina niko nije verovao da će svet u roku od nekoliko meseci biti uvučen u razarajući rat. Danas takođe niko ne veruje. To je fatalna greška u razmišljanju. Jer, sve je više znakova koji ukazuju na to da i danas mesečarimo umesto da kritički pogledamo razvoj događaja koja su pred našim vratima", upozorava Orzehovski.

Pre nego što se upusti u moguće ratne scenarije, Orzehovski se čitaocima obraća pitanjem: Da li ste znali da je Amerika za više od 200 godina vodila 220 ratova, vojnih intervencija i CIA operacija protiv drugih država? Pritom se nije radilo o miru nego o moći i o pobedi u globalnoj partiji šaha.


Orzehovski piše da će onaj ko je pratio razvoj ovih sukoba u poslednjih nekoliko godina ostati zapanjen pogledom na svet koji imaju Sjedinjene države i konkretno Pentagon, naime, da ključne zemlje kao Rusija ili Kina, po njima treba da se nađu pod vojnim okriljem SAD - na šta će Amerika i svet verovatno morati dugo da sačekaju.


Tu su i države kao Irak, Liban, Somalija i Sudan, koje SAD uvek identifikuju kao neprijatelje. Zašto? Orzehovski opisuje borbu za naftu i neverovatnu dužničku imperiju kao razloge za to.


Na drugoj strani je Rusija, koja takođe teži jačanju nakon što je posle raspada Sovjetskog saveza izgubila 22 procenta teritorije i skoro polovinu stanovnika. Time se objašnjava ukrajinski konflikt, kao i niz šarenih revolucija u saradnji sa Kinom u Kirgistanu, Gruziji, gde se radi o pristupu resursima i svetskom moru, slično kao što radi Amerika. Ruska kooperacija sa Iranom nije samo pitanje prodaje i kupovine nafte, nego se radi i o strateškim intervencijama protiv SAD.


U fokusu je takođe i Afrika, u kojoj Amerika želi da poveća uvoz nafte i gasa sa tog kontinenta sa 20 na 25 odsto, a gde su Ruanda, Mozambik, Angola i Sudan poprišta žestokih konflikata.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.09.2014. 09:52
Nezaustavljiv proces propasti zapadne ne civilizacije je u toku!
Utorak 02.09.2014. 09:04
mala bara mlogo krokodila
Utorak 02.09.2014. 10:48
Amerika vodila 220 ratova!!! Citiracu pokojnog Milica od Macve: "USTA VAM SE ZAVRAT OKRENULA".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online