Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 01.09.2014.
09:35
O. Ikodinović - Vesti A

Dobrovoljci iz Evrope uz Narodnu armiju

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Petro Porošenko dogovorili su se da situacija u Ukrajini bude rešena mirno, putem pregovora, a da se greške poput nasilnog preuzimanja vlasti nikad više ne ponove.

- Čini mi se da je ovo veoma dobra lekcija za sve nas i zato se ova tragedija mora okončati što pre i to mirnim sredstvima, putem pregovora. Sa Petrom Aleksejevičem sam razgovarao i o tome da se nikada ne ponove takve greške, kakve su napravljene u Ukrajini tokom oružanog preuzimanja vlasti. Jer, to je uzrok svega ovoga što se danas dešava - rekao je Putin u intervjuu Prvom kanalu ruske televizije.

Pretrpeli gubitke: Ukrajinska vojska u Donjeckoj oblasti
 


Dok se dogovor dva predsednika ne primeni u praksi, kijevske vlasti na istoku Ukrajine vode žestoke vojne operacije usmerene protiv građana Donbasa nezadovoljnih februarskim prevratom.

Prema najnovijim informacijama UN, od sredine aprila u Ukrajini je ubijeno više od 2.500 civila, a ranjeno oko 6.000. Vojna operacija Kijeva na istoku Ukrajine traje već skoro pet meseci, a u prethodnih nekoliko nedelja položaj ukrajinske vojske postaje sve teži. Narodna armija na frontu beleži sve više pobeda, zahvaljujući i pomoći sve većeg broja stranih dobrovoljaca. Kako javlja Raša tudej, među dobrovoljcima u Donjeckoj oblasti ima Srba, Španaca, Nemaca, Poljaka, Izraelaca, Britanaca i Francuza.

- Ovo je naš rat, tiče se svih nas. Ovo je rat svih Evropljana - izjavio je francuski dobrovoljac Gijom za Raša tudej.

Zaharčenko bez povreda

U Donjecku je prekjuče pokušan atentat na premijera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandra Zaharčenka, ali je on prošao bez povreda.
Napad na njega dogodio se kad su nepoznate osobe otvorile vatru na automobil u kojem se nalazio, pa je ranjen njegov vozač.

Rat se postepeno približava centru Donjecka, jednom od glavnih uporišta snaga samoodbrane. Mnogi Evropljani upozoravaju da više ne mogu da tolerišu ukrajinsko rušenje i uništavanje grada, i da će početi da deluju.


Dvadesetpetogodišnji Nikola je pet godina bio profesionalni vojnik elitnih francuskih jedinica. Danas svoje veštine koristi zajedno sa drugim stranim dobrovoljcima i obučava snage samoodbrane. - Ovo je narodna vojska, nisu plaćenici, pa im je s toga potrebna obuka. Imaju jaku motivaciju, za razliku od kijevske vojske koja je marioneta NATO-a. Videli smo ih. Oni su izuzetno nemotivisani i čak ne znaju za koga i protiv koga ratuju. To nam daje veliku prednost - kaže Nikola.


Dobrovoljci veruju da ukrajinske vojska nema snage da preživi zimu ili čak jesen, jer svakog dana oni gube novac, motivaciju, ljudstvo, vojnu tehniku.
"Oni slabe, a mi jačamo", kažu evropski dobrovoljci, ističući da je njihov cilj da pokažu da se ljudi iz zapadnih zemalja razlikuju od svojih vlasti i da su spremni da se bore i rizikuju svoje živote kako bi zaštitili "drugi svet".


Oni naglašavaju da nisu ni plaćenici, ni teroristi, kako ih Kijev naziva, već dobrovoljački bataljon zapadnih zemalja, koji je nazvan Ujedinjeni kontinent.
 

Razmena zarobljenika


Jučerašnji dan bio je obeležen razmenom zarobljenika. Snage samoodbrane Novorusije predale su Ukrajini 233 zarobljena ukrajinska vojnika. Prema rečima predstavnika narodne armije Donbasa, privremeno je došlo do prekida vatre, kako bi se obezbedili uslovi za predaju vojnika.


Takođe, i Rusija i Ukrajina izvršile su razmenu zarobljenika. Svih 10 ruskih padobranaca, koji su pre skoro nedelju dana zarobljeni na teritoriji Ukrajine, vratili su se juče svojim kućama.


U ranim jutarnjim satima padobranci su predati ruskim vlastima na graničnom prelazu Nehotejevka.


Rusija je, zauzvrat, vratila oko 63 ukrajinskih vojnika koji su u sredu prešli na rusku teritoriju bežeći od sukoba u istočnoj Ukrajini. Oni su juče avionom vojno-transportne avijacije prebačeni na civilni aerodrom u Belgorodu, odakle su autobusom odvezeni do graničnog prelaza Nehotejevka. Tamo su predati ukrajinskoj strani.
 

Borbe ne prestaju


Situacija u Donjecku i juče je bila veoma teška. Prethodne noći ukrajinska vojska je granatirala grad teškom artiljerijom. Izveštaja o stradalima za sada nema. Veći deo grada je i dalje bez struje.


U borbama u rejonu Starbeševa, u Donjeckoj oblasti, ustanici su uništili dva tenka i dva oklopna vozila pešadijske ukrajinske Nacionalne garde, a razoružano je 198 ukrajinskih vojnika. Na jugoistoku Ukrajine oslobođena su naselja Orehovika, Šelkovaja i Protoka.
U Luganskoj oblasti ukrajinski vojnici su pljačkali kuće, tvrdi lokalno stanovništvo.


Stanovnicima Donjecke narodne republike je krajnje neophodan drugi humanitarni konvoj iz Rusije. Ustanici su spremni da garantuju njegovu bezbednost, izjavio je potpredsednik vlade DNR Andrej Purgin. On je kazao da će predstavljati republiku na današnjem sastanku Kontakt grupe za regulisanje situacije u Ukrajini, u Minsku. Na pregovorima će DNR pokrenuti pitanje razmene zarobljenika po formuli "svi za sve".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.09.2014. 09:37
Kijevskim nacistima nije za verovati.
Ponedeljak 01.09.2014. 09:55
Кијевске снаге користе цивиле као живи штит - У селу Новосветловка којe се налази код Луганска кијевски војници су натерали људе да оду у месну цркву, одузели им мобилне телегоне, а затим их затворили држећи их на нишану. Тада су почели, како кажу мештани који су побегли, да пуцају на Народну војску из тенка који су сместили поред цркве. Они нису бирали кога ће ставити као живи штит, па се међу затворенима нашло, старих, деце, али и инвалида. Становници села сматрају да је то урађено намерно да би Народна војска отворила ватру на тенк и евентуално погодила цркву пуну људи, како би могли да их окриве за убиства цивила.
Ponedeljak 01.09.2014. 10:35
Процес изласка кијевских снага из окружења - У селу Старобешеву у току је активни процес изласка кијевских снага из окружења. Премијер ДНР Александар Захарченко поставио је услов војницима у опсади и понудио им је ослобађање у замену за полагање оружја и технике. Многи су одбили да прихвате услове, међутим има и оних који су пристали. Стање на фронту - Народна војска покушава да одржи режим "прекида ватре." Кијевској страни је предано 223 заробљена војника. На правцу према Доњецку кијевске снаге евакуишу војску, као и рањене и мртве.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online