Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 30.08.2014.
21:28
Beta, Srna A

Tusk novi predsednik Saveta, Mogerini šefica diplomatije EU

Poljski premijer Donald Tusk imenovan je za novog predsednika Evropskog saveta, a italijanska ministarka spoljnih poslova Federika Mogerini za novu šeficu diplomatije EU, izjavio je u subotu uveče odlazeći predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.

Izabrani: Federika Mogerini i Donald Tusk
 

Van Rompej je to objavio na svom tviter nalogu, neposredno po početku evropskog samita u Briselu, na kojem će se razmatrati i uvođenje novih sankcija Rusiji zbog novih napetosti u Ukrajini.

Buduća šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je da će "sav svoj rad i svoju energiju posvetiti interesima svih članica i svih građana" Unije.

"Sav moj rad, moja energija i moji napori biće posvećeni radu u interesu svih država članica i svih evropskih građana", rekla je Mogerini, zahvalivši za "poverenje" koje joj je ukazano odlukom o imenovanju za naslednicu Ketrin Ešton.

Ona je rekla i da se Evropa nalazi pred "ogromnim izazovima", prenela je italijanska agencija Ansa.

Poljski premijer Donald Tusk koji je izabran za predsednika Evropskog saveta rekao je da je u Evropi moguće kombinovati fiskalnu disciplinu i ekonomski rast.

"Moje iskustvo kao premijera ukazuje da je moguće kombinovanje fiskalne discipline, na jednoj strani, i privrednog rasta na drugoj", izjavio je poljski premijer na konferenciji za novinare u Briselu.

Tusk je obećao da će se zalagati da Velika Britanija ostane članica EU, jer, kako je rekao, "niko razuman ne može zamisliti EU bez Velike Britanije".

On je rekao da njegovo imenovanje na čelu Evropskog savjeta predstavlja jak signal za Poljsku da u budućnosti postane članica evrozone, ali da će konačnu odluku o tome doneti Poljska.

POVEZANE VESTI

Subota 30.08.2014. 21:43
од казњеничког батаљона Донбас,кои је бројао 1500 фашиста Кијевске хунте,остало је њих 20 живих.од батаљона десног сектора и батаљона ајдар,неће остати ни један међу живима,таква је судбина наци-католичких фаланги на истоку
Subota 30.08.2014. 21:31
тзв,мој до мојега
Subota 30.08.2014. 22:25
Donald Tusk nije Poljak on je KAŠUB Kašubi su zapadnoslovenski narod, koji pretežno živi u Poljskoj, na području istorijske pokrajine Pomeranije, čija je nekadašnja teritorija deo današnje Poljske. Smatra se da su Kašubi direktni potomci Pomeranaca, starog slovenskog plemena, koje je nastanjivalo ovo područje. Govore kašupskim jezikom, koji spada u slovensku grupu indoevropske porodice jezika. Prema popisu stanovništva u Poljskoj iz 2002. godine oko 5.000 ljudi se izjasnilo da su po narodnosti Kašubi, dok se oko 51.000 izjasnilo da govore kašupskim jezikom. Smatra se da osoba koje su poreklom Kašubi, ali se na popisu izjašnjavaju kao Poljaci ima oko 300.000.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online