Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.04.2010.
20:14
Tanjug, Srna A

Obamina nuklearna strategija

Američka administracija objavila je u utorak novu nuklearnu strategiju, kojom SAD značajno sužavaju uslove za upotebu nuklearnog oružja, čak i u slučaju samoodbrane. SAD su još jednom poslale snažnu poruku Iranu i Severnoj Koreji da su i dalje potencijalne mete.

Okreće novu stranicu: Barak Obama


Obamini saradnici predstavili su strategiju kojom nije predviđen razvoj novog nuklearnog naoružanja, što otvara put smanjenju američkog atomskog arsenala.

Ova objava predstavlja uvod u potpisivanje novog sporazuma SAD i Rusije o kontroli nuklearnog naoružanja u Pragu za dva dana.

Novom strategijom se SAD prvi put obavezuju da neće upotrebiti nuklearno oružje protiv država koje ga ne poseduju, čak "i u slučaju da su napadnute biološkim ili hemijskim oružjem", izjavila je na konferenciji za novinare državni sekretar Hilari Klinton.


Ovakva odluka predstavlja otklon od politike prethodnog predsednika Džordža Buša, za čijeg mandata je bila predviđena upotreba atomskog arsenala kao odmazda za biološki ili hemijski napad.


Ministar odbrane Robert Gejts precizirao je da se nova strategija odnosi na zemlje koje poštuju odredbe međunarodnog Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja i među glavne ciljeve strategije naveo "sprečavanje nuklarnog terorizma".


"Nova stratergija potvrđuje našu rešenost da branimo naše i vitalne interese naših saveznika", izjavio je šef združenog štaba oružanih snaga SAD admiral Majk Malen.


Komentatori očekuju da će konzervativci kritikovati ovakvu Obaminu odluku zbog navodnog ugrožavanja nacionalne bezbednosti SAD, dok liberali smatraju da je predsednik trebalo da ode korak dalje.

Briš podržava Obaminu inicijativu

 

Jedan od poslednjih živih naučnika koji su napravili prvu sovjetsku atomsku bombu Arkadij Briš podržao je danas inicijativu predsednika SAD Baraka Obame za globalno nuklearno razoružavanje.

 

"Potpuno podržavam Obaminu odluku da smanjimo nuklearno naoružanje. To se mora učiniti, jer smanjuje rizik od nuklearnog rata", izjavio je Briš (92) i izrazio nadu da će "čovečanstvo stići do trenutka kada neće biti potrebe za nuklearnim naoružanjem" i kada će u svetu vladati mir.

 

Briš, koji se pridružio sovjetskom projektu razvoja nuklearne bombe 1947. godine, izjavio je da su on i njegove kolege uvek smatrali da je atomska bomba „oružje mira", koje zastrašivanjem treba da spreči ratove.

 

"Nuklearni rat je neprihvatljiv. To bi dovelo do krvavih gubtaka i ako bi jednom počeo, čovečanstvo bi bilo zbrisano", rekao je Briš.

 

Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev će za dva dana u Pragu potpisati novi sporazum o kontroli i smanjivanju nuklearnih arsenala dve zemlje.

 

Američki Kongres nalaže administraciji svakog novog predsednika da predstavi svoju strategiju u ovoj oblasti, a od Obame se očekivalo mnogo, nakon što je obećao da će ukinuti „razmišljanje iz ere hladnog rata", što je jedan od razloga zbog kojeg je dobio Nobelovu nagradu za mir.
 

Novom američkom politikom u ovoj oblasti predviđeno je smanjenje uloge nuklearnog oružja u nacionalnoj odbrani, uz jačanje konvencionalnog arsenala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online