Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 18.08.2014.
10:12
A. K. A

Švajcarska: Rusija ne može na aeromiting

Savezno veće Švajcarske naložilo je Odeljenju za ekonomska pitanja konkretne mere za sprečavanje zaobilaženja novih sankcija Evropske uniji. One brzo treba da budu predstavljene Saveznom veću kako bi se odluka mogla doneti što pre, navodi se u saopštenju objavljenom u sredu.

Postojeća zabrana izvoza ratnog materijala Rusiji proširena je i na Ukrajinu za vojnu robu
 

Osim toga, postojeća zabrana izvoza ratnog materijala Rusiji proširena je i na Ukrajinu za vojnu robu. Ovde su uključene bespilotne letelice ili avioni za trening, koji imaju mogućnost da se na njih zakači bilo kakav teret.

Ambasadori 28 zemalja EU krajem jula uveli su sveobuhvatne ekonomske sankcije protiv Rusije. Ovim merama uključeni su i otežani pristup finansijskim tržištima EU za ruske banke, zabrana prodaje oružja, zabrana izvoza visoke tehnologije ruskoj vojsci i specijalna oprema za proizvodnju nafte. Paralelno sa EU, i SAD je pooštrila sankcije protiv Rusije.


Ministar ekonomije Johan Šnajder-Aman pre 10 dana izjavio je u jednom intervjuu da Švajcarska ispituje dalje mere, tako da se preko Švajcarske ne zaobilaze i ne zloupotrebljavaju sankcije protiv Rusije. Ali, direktno preuzimanje sankcija EU je odbio. Prema podacima Saveznog saveta, takođe nema sankcija prema Rusiji.


Šnajder-Aman ukazao je u pomenutoj izjavi koju je dao da Švajcarska - posebno zbog predsededavanja Oebsom -želi da posreduje u rešavanju ukrajinske krize i stoga ne može da zastupa nijednu stranu.

"Naša uloga u predsedavnju Oebsom bi oslabila jednostranim donošenjem sankcije EU."


Nedavno najavljene mere nisu prve takve vrste. Posle aneksije Krima od strane Rusije, Savet Federacije u prvim merama u aprilu odlučio je da međunarodne sankcija u finansijskom sektoru ne mogu da se zaobiđu preko Švajcarske. Ove mere su nakon toga proširene nekoliko puta.


Tek u utorak, federalna vlada objavila je da je eskadrili ruskih borbenih aviona odbijeno učešće na aeromitingu u Pajernu.


"Ruskim vitezovima" odbijeno je učešće s obrazloženjem da zbog situacije i krize u istočnoj Ukrajini nije primereno da učestvuju na ovom aeromitingu.

Poziv na dijalog

Savezno veće je u vezi s eskalacijom sukoba u Ukrajini veoma zabrinuto i u tom kontekstu osuđuje svako kršenje nacionalnog i međunarodnog prava, navodi se dalje u obaveštenju.
Državna vlada ponovila je da je referendum o Krimu nezakonit kao i da je aneksija Krima Rusiji suprotno međunarodnom pravu. Savezno veće poziva obe strane na razboritost i međusobni dijalog kako bi se sprečile sve dalje eskalacije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.08.2014. 10:47
A njihove neutralnosti ha hahahahahah
Ponedeljak 18.08.2014. 11:10
Ako ako a kada povuku kapital iz banaka žalite se mom deda Stojku!
Ponedeljak 18.08.2014. 21:06
E ako ste nam to rekli!!! Smesno do suza.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online