Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 17.08.2014.
06:31
B. Božin - Vesti A

Nemci prisluškivali i Hilari Klinton?

Neki nemački mediji su objavili da je tajna služba BND-a "najmanje jednom" prisluškivala Hilari Klinton u vreme dok je ona bila američki ministar inostranih poslova. To proizilazi iz dokumenata koje je CIA predao nedavno uhapšeni špijun, tvrde list "Zidojče cajtung" i televizijske kuće NDR i VDR.

"Najmanje jednom" je Nemačka prisluškivala Hilari Klinton u vreme dok je ona bila američki ministar inostranih poslova
 

Osumnjičeni Markus R. je otkriven u julu i priznao je da u toku dve godine američkim tajnim agencijama predao 218 nemačkih tajnih dokumenata.


Ako je tvrdnja o prisluškivanju tačna, bilo bi to veoma neprijatno za nemačku stranu koja je pokrenula veliku aferu oko toga što njihovi saveznici isto to čine na teritoriji Nemačke, pa su čak ozvučili i mobilni telefon same Angele Merkel.


Pojedini listovi tvrde da su o "slučaju Klinton" najviši američki političari već razgovarali sa nemačkim kolegama, pa je tako aktuelni ministar spoljnih poslova Džon Keri razgovarao sa Frank-Valterom Štajnmajerom o tome.


Nemačka vlada je u međuvremenu porekla da postoji program sistematskog prisluškivanja Amerikanaca. Pomenuti razgovor je zaista snimljen, ali se to desilo slučajno, tvrdi vlada u Berlinu. Klintonova je tada pozvala neimenovanog sagovornika sa

Špigl: I Nemačka je prisluškivala SAD (Kerija)!

telefona u američkom avionu, koji je koristila kao ministarka.

Mediji tvrde da su postojali i delimični snimci drugih razgovora američkih zvaničnika, ali da su oni po direktnom nalogu savezne vlade odmah morali da budu uništeni. U slučaju Klintonove to se nije desilo, što je, kako navodi list "Bild", jedan neimenovani pripadnik nemačke vlade nazvao "potpunom idiotarijom".


"Ako su Nemci uspeli da dešifruju razgovor američkog ministra inostranih poslova, to je impresivno, jer isti sistem zaštite koristi i sam predsednik", izjavio je "Bildu" jedan američki obaveštajac. On smatra da se pre radi o tome da je razgovor vođen preko nedovoljno bezbedne linije.

Prenaduvana priča

Neki nemački eksperti i političari smatraju da je cela priča prenaduvana, kako bi Amerikanci skrenuli pažnju sa toga da godinama sistematski prisluškuju nemačke partnere. Bavarski demohrišćanin zadužen za pitanja unutrašnjih poslova Hans-Peter Ul je rekao da je jako sumnjičav po pitanju ovih izveštaja. "Bilo je za očekivati da će američke službe da pokušaju da nam se revanširaju", prokomentarisao je političar CSU-a.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.08.2014. 08:15
Ova je mentalno obolela!!
Nedelja 17.08.2014. 08:28
Према извештајима Ројтерса, Обама је августа 2012. овластио CIA и друге агенције да помажу у свргавању Асада. Лондон је известио да су САД почеле да шаљу тешко оружје сиријским побуњеницима, укључујући минобацаче, антитенковске пројектиле, као и противавионске топлотне пројектиле (СА-7). Све у свему, САД су се обавезале да ће дати помоћ у вредности од 250 милиона долара током 2012. и 2013. године иако детаљи никад нису прецизирани.И шта је резултат свега овога? У Сирији је на сцени класично разарање, које прети да се пренесе и на Ирак.
Nedelja 17.08.2014. 08:27
Што си грдна, ни за ломачу ниси.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online