Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 09.08.2014.
07:47
D. Lj. Joksić - Vesti A

Vojnici će piti krv Turcima, Skopljancima i Albancima

- Pićemo krv Turcima, Skopljancima i Albancima... uzvikivali su grčki vojnici tokom zajedničke vojne vežbe kiparske i grčke armije na poligonu Stavrovuni na Kipru. Na video klipu koji se pojavio na Ju tjubu vide se i čuju pripadnici grčke specijalne pešadijske jedinice koji jačaju nacionalni duh sa nacionalističkim pesmama uperenim prema svojim susedima, pevajući i refrene "Sveta Sofija će biti grčka", "Osvojićemo Malu Aziju" i "Kog Turčina nađemo, otkinućemo mu glavu"...

Surovi Grci: Komandosi na protestu u Atini
 


Uz ovaj snimak, koji je na svom Fejsbuk profilu pre tri dana postavio poslanik SIRIZA, Dimitris Papadimulis, on je od države zatražio da hitno reaguje na ovakvo skandalozno ponašanje grčkih vojnika, a od ministra odbrane Dimitrisa Avramopulosa da odmah preduzeme mere.
 

Pavlos Vaskopulos

- Ovakve pesme i usklici grčkih vojnika sigurno nisu među onim vrednostima koje će trebati da širi gospodin Avramopulos, koji će uskoro postati evropski komesar i morati da se bori za evropske vrednosti, ističu u partiji SIRIZA.

Unose nemir

Iz grčke Liberalne alijanse pitaju da li je ponašanje vojnika u duhu razumevanja i saradnje među narodima, a deo grčkih medija zaključuje da video može izazvati težak diplomatski incident sa gotovo svim susedima Grčke, čijim građanima ćemo, kako pevaju specijalci "piti krv".


Pavle Vaskopulos iz partije Makedonaca u Grčkoj "Vinožito" ( Duga ) kaže da širenje nacionalizma u Grčkoj počinje još u školama, a potom se širi u vojsci i državnim institucijama.

Pretnje i na paradi

Ovo nije prvi put da grčki vojnici šire mržnju prema Makedoncima i drugim susedima. Pre dve godine na paradi u Solunu grčki vojnici su uzvikivali rasističke parole protiv Makedonaca, Albanaca i Turaka, preteći da će od njihove kože napraviti nove cipele.


- Ovo je Grčka danas. Teško je da se izleči prosečan Grk koji je zadojen sistemom takve ideologije. Na ove provokacije trebalo bi da reaguje i makedonska diplomatija, izjavio je Vaskopulos.

POVEZANE VESTI

Subota 09.08.2014. 11:22
Štaće slika Miodraga Linte pod nazivom da je "Pavlos Vaskopulos". Redakcijo? Jeste li to malo popili sinoć pa ste mamurn?
Subota 09.08.2014. 13:54
"Македонци" је Термин који се поред БЈР Македоније примењује још само у Србији. Када је Вардарска Македонија била у саставу Србије, Македонац је био исто што и Шумадинац а то је регионални припадник Српског народа. Данас када Македонија није у саставу Србије рећи Македонац за једног припадника Словенског народа је пре свега јако глупо и необразовано. Македонци су хеленски народ, причали су и писали грчким језиком и ови Грци горе наравно чувају свој идентитет како им га сутра не би свака шуша крала као нама Србима. Ако мислите да нисам у праву, ајде онда да се ми Срби назовемо Хунима да видимо јел ће Мађари да буду равнодушни. Неки новинари као да немају завршену основну школу.
Nedelja 10.08.2014. 03:43
Ja ih u potpunosti razumem. Kad je država u velikim ekonomskim problemima, šovinizam dostiže eksponencijalni rast jer su uvek "oni drugi" krivi za jadno stanje u državi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online