Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 06.08.2014.
08:43
B. Božin - Vesti A

Pacijenti u raljama zdravstvenog osiguranja

Zdravstvena osiguranja vrše sve grublji pritisak na pacijente da se u toku bolovanja što pre vrate na posao. Kontrolni pozivi, intimna pitanja i suptilne pretnje - neke su od nedozvoljenih metoda kojima se služe osiguranja. Magazin "Fokus" je objasnio na koje od njih osiguranici moraju da pristanu, a na koje ne.

Sve grublji pritisci da se smanji bolovanje: Zdravstvene kase mogu da uskrate novac za bolovanje
 

Pacijenti ne moraju da podlegnu pritisku osiguranja, napominje Mihaela Švabe iz nezavisnog savetovališta za pacijente. Nekad je sud jedino rešenje koje ostaje zaposlenom, jer vratiti se na posao i pored saveta lekara da niste radno sposobni, može skupo da košta zdravstvene kase.


"Niko ne može na silu da natera bolesnog da dolazi na posao", kaže ona.


Međutim, čak i u slučaju bolovanja koje je prepisao lekar, može se desiti da bolničke kase uskrate novac za bolovanje za to vreme, jer njihova medicinska služba MDK može da proglasi pacijenta zdravim. U tom slučaju pomaže pisani prigovor.

Osiguranja najčešće informišu pacijenta telefonskim putem o nalazu MDK, ali pacijent treba da insistira da mu pošalju pisani dopis, savetuje Švabe.


Zdravstvene kase su ovlašćene da uskrate novac za bolovanje od određenog termina. Pacijent koji nije pregledao lekar MDK, trebalo bi da zatraži tzv. drugo lekarsko mišljenje. Često se dešava da taj postupak dovodi do rešenja u korist pacijenta.

"Reha zahtev"

Osiguranje ne može nikoga da natera da ide u penziju. Međutim, kasa može da zahteva od pacijenta da podnese "reha zahtev" koji automatski može da bude protumačen kao aplikacija za penziju, ukoliko rehabilitacija ne obećava željene šanse za uspešno lečenje. Time bi pacijent postao trajno radno nesposoban i tako slučaj za penzijske, a ne za zdravstvene kase. Ako osiguranje pošalje ovakav zahtev, pacijent ima rok od deset nedelja da odgovori. Posle tog roka, osiguranje može da obustavi plaćanje bolovanja, ako je pre toga izričito ukazano na tu mogućnost.
Ukoliko je podnet zahtev za rehabilitaciju i on preinačen kao zahtev za penziju, pacijent ga više ne može povući bez saglasnosti bolničke kase. Pretpostavka je da rehabilitacija ne može da spreči radnu nesposobnost. Tipični takvi slučajevi su kancerogena oboljenja, rezimira Švabe.


Ko ne želi u međuvremenu da ostane bez nadoknade za vreme bolovanja, može da zatraži hitan postupak kod nadležnog socijalnog suda. Na osnovu grube provere bolničkih akata sud donosi odluku, objašnjava Švabe.


Ovaj put je besplatan sve dok se ne angažuje advokat, ali on krije opasnost da, ako pacijent izgubi u kasnijem postupku, mora da vrati novac.


Šta se dešava ako se posluša osiguranje? Ako nekom pacijentu lekar prepiše bolovanje, a MDK ga proglasi zdravim, on treba dobro da razmisli da li će se oglušiti o savete lekara. Jer, postoji obaveza ublažavanja štete, naglašava savetnica Švabe. To znači, ako bolovi postanu sve veći, pacijent nema više pravo da zahteva novčanu odštetu.


Da li kasa može da natera pacijenta na terapiju? Odgovor je: da. Ako pacijent odbije terapiju koja ima izgleda za uspeh, osiguranje može da mu uskrati novac za bolovanje jer osiguranik ima obavezu da sarađuje.

POVEZANE VESTI

DRUŠTVO Pacijenti bede
Sreda 06.08.2014. 10:41
Zdrastveno je u korupciji tako da neko preskace procedure a neko nikad nece ni proci. Al ne nerviram se jer ni nemam zdrastveno osiguranje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online