Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 26.07.2014.
15:13
Beta A

Ovako izgleda humanitarno primirje!

Hiljade stanovnika Gaze koji su napustili poprište borbi Izraela i Hamasa, vratili su se tokom današnjeg 12-časovnog primirja u uništene granične oblasti i našli srušenu većinu kuća, a šut blokira puteve i ulice na koje su popadali električni vodovi.

Stanovnici Gaze dobili priliku da otkopaju i sahrane svoje mrtve
 

Agencija AP ocenjuje da je današnje, takozvano humanitarno primirje, skroman učinak posete Bliskom istoku američkog državnog sekretara Džona Kerija i generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji poslednjih dana nisu uspeli da od dve strane izdejstvuju jednonedeljno primirje, kao prethodnicu dugoročnijem sporazumu.

Umesto toga, izraelski ministar odbrane Moše Jalon upozorio je da bi uskoro "znatno" mogla da se proširi kopnena vojna operacija u Gazi gde Izarel nastoji da onesposobi vojnu moć palestinskog pokreta Hamas.

U severnom gradu Bejt Hanunu, stanovnici su naišli na ruševine na sve strane. Većina je pobegla pre nekoliko dana na upozorenje Izraela da će taj grad biti na meti raketne paljbe.

Palestinka drži mrtve piliće. Od njene farme živela je porodica
 

Pošto je jutros u osam sati počelo primirje, ulice Gaze brzo su preplavili stanovnici koji pokušavaju da obnove zalihe hrane i da utvrde štetu. Kola hitne pomoći Crvenog polumeseca uspela su da dođu do najgore pogođenih oblasti, uključujući i Bejt Hanun i istočnu oblast grada Gaze Šidžaija, kako bi odnela tela poginulih.

Iz ruševina je danas izvučeno 85 tela, od kojih su mnogo raskomadana, rekao je palestinski zdravstveni zvaničnik Ašraf el Kidra. Kako je rekao portparol Civilne odbrane Gaze, među poginulima ima i boraca.

U dve granične oblasti kola hitne pomoći nisu mogla da uđu, jer su izraelski tenkovi ispaljivali hice upozorenja, saopštio je Crveni polumesec.

Izrael je ofanzivu poceo napadima iz vazduha 8. jula, a kasnije je poslao kopnene trupe na teritoriju kojom upravlja palestinska Hamas. Jerusalim tvrdi da mu je cilj sprečavanje palestinske raketne paljbe na Izrael, i uništavanje tunela ispod granice Gaze, koje ekstremisti koriste za snabdevanje i napade.

Najmanje 985 Palestinaca, uglavnom civila, ubijeno je, a više od 6.000 je ranjeno u poslednjih 19 dana, prema palestinskim zvaničnicima. U izraelskoj ofanzivi su uništene stotine kuća, a desetine hiljada ljudi su pobegle od borbi.

Izrael je u više navrata rekao da čini sve što može kako bi sprečio civilne žrtve, uključujući i slanje upozorenja za evakuaciju stanovnicima u područjima koja su na meti napada, a tvrdi da Hamas civile koristi kao živi štit. U sukobima je poginulo i 37 izraelskih vojnika i dva civila, kao i jedan radnik iz Tajlanda.

AP ocenjuje da je malo verovatno da će današnje primirje promeniti kurs trenutnih neprijateljstava, koje obe strane potpiruju. Agencija dodaje da Izrael želi da destimuliše Hamas. "Na kraju operacije, Hamas će morati dobro da razmisli da li je vredno da nas dira", rekao je Jalon juče.

Hamas, s druge strane, ne želi da obustavi raketnu paljbu na Izrael sve dok ne dobije međunarodne garancije da će sedmogodišnja blokada Gaze biti ukinuta. Izrael i Egipat pooštrili su blokadu Gaze pošto je Hamas 2007. osvojio tu oblast.

Izraelska vojska upozorila je danas da će odgovoriti ukoliko borci iz Gaze budu prekršili primirje. Dodala je da će, takođe, biti nastavljene "operativne aktivnosti na lociranju i uništenju tunela u pojasu Gaze". Vojska je do sada otkrila 31 tunel i polovinu uništila. Izrael te tunele smatra strateškom pretnjom jer ih ekstremisti koriste za izvođenje iznenadnih napada na unutrašnjost jevrejske države.

POVEZANE VESTI

Subota 26.07.2014. 15:49
Ubijanje je (opet) postalo moderno ubija se SVE STA NEODGOVARA.........KOME?...........NOVOM SVETSKOM PORETKU!!!!!!..............UBIJA SE- LAZE SE POTKUPLJUJE I SPINUJE...........GLAVNI CILJ DOMINACIJA SVETA............ISTO KO OVI MRTVI PILICI CE ZAVRSIT SVI KOJI SE BRANITI NEMOZE............. + SVETI NUKLEAR BRANI GRANICE I SVOJE +
Subota 26.07.2014. 16:08
GAZI SVE !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online