Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 18.07.2014.
09:08 >> 13:19h
rt.com, Vestionline, Beta, Srna A

RT: Prorusi nisu mogli da obore avion; Zapadni mediji: Prorusi priznali obaranje aviona

Proruske strane na istoku Ukrajine ne poseduju oružani sistem koji bi mogao da obori avion ’’Malezija erlajnsa’’, saopštio je u petak glavni tužilac Vitali Jarioma, prenoseći deo izveštaja ukrajinske vojske koji je predat predsedniku te zemlje Petru Porošenku.

 

Uzimajući u obzir visinu na kojoj je leteo avion koji je oboren u četvrtak, ta letelica nije mogla da da bude oborena sa prenosnim raketnim sistemom ili protivvazdušnim topom, inače oružjem kojim raspolažu proruske snage, piše ''Raša tudej''.

13:18 - Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukrajinski protivvazdušni sistem Buk-M1 bio aktivan u regionu u kom je oboren avion. Zvanični Kijev ranije je demantovao da ima takvo oružje na toj teritoriji i da ukrajinska vojska nije mogla da ispali projektil na Boing 777. Ministarstvo je saopštilo da je ruska vojska detektovala radijaciju koju emituje radar ’’Kupol’’, inače deo raketnog sistema ’’Buk-M1’’. Rusi navode da je radar mogao da šalje informaciju o kretanju aviona protivvazdušnom sistemu u tom regionu, koji je letelicu imao u dometu.
12:48 - Na mestu pada malezijskog putničkog aviona u istočnoj Ukrajini do sada su pronađena tela 181 čoveka od ukupno 298 koliko ih je bilo u ovoj letelici. Bilans su pružile spasilačke ekipe koje pretražuju područje
između dva sela na teritoriji pod kontrolom proruskih pobunjenika.
11:54 - Nemački kancelar Angela Merkel izjavila je da je u Ukrajini neophodan prekid vatre da bi se omogućila brza i nezavisna istraga o obaranju malezijskog putničkog aviona iznad istočnog dela te zemlje. Ona je dodala da postoje "mnoge naznake" da je avion oboren i da zato situaciju treba ozbiljno shvatiti.
11:30 - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je da će danas održati hitan sastanak svog Stalnog saveta u Beču, dan posle avionske nesreće.
10:48 - Australijski premijer Toni Abot danas je pozvao na pokretanje nezavisne istrage o obaranju malezijskog aviona i ocenio da je odgovor Rusije na taj, kako je rekao, zločin "veoma, veoma nezadovoljavajuć".
10:25 - Posle obaranja aviona ''Malezija erlajns'', aviokompanije širom sveta počele su da izmeštaju svoje rute iz vazdušnog prostora te zemlje u kojoj se vladine trupe sukobljavaju sa proruskim separatistima.
09:58 - Među putnicima srušenog aviona bila su 154 Holanđana, 27 Australijanaca, 23 Malezijca, 11 Indonežana, šest Britanaca, tri Filipinca i jedan Kanađanin, dok je nacionalnost ostalih 47 putnika za sada nepoznata, objavio je šef evropskih poslova malezijskog avioprevoznika.
08:57 - Do sada je iz olupine aviona izvađeno 121 telo, a na raščišćavanju mesta nesreće i potrazi za posmtrnim ostacima nesrećnih putnika učestvuje najmanje 95 spasilaca i 18 vozila, navode ukrajinske vlasti.
08:49 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Ukrajina snosi odgovornost za pad malezijskog aviona na istoku Ukrajine.

Mediji su ranije objavili da su proruske snage prisvojile raketni sistem ’’Buk’’ koji bi mogao da obori taj avion, ali je Kijev saopštio da to oružje nije ispravno i da snage na istoku Ukrajine nisu u mogućnosti da ga poprave.

Navodni sporni status Strelkova na VK.com (printskrin uradio američki CBS)
 

Zapadni mediji, međutim, pišu da su profederalne snage priznale da su odgovornost za pad aviona, odnosno, da je to učinio ministar odbrane Donjecka Igor Girkin.

''Avion je oboren negde oko Toreza u Donjeckoj oblasti. Upozorili smo vas da ne letite našim nebom'', objavio je navodno Girkin na svom nalogu na društvenoj mreži VK.

Ukrajinske bezbednosne snage saopštile su da je Girkin, poznat i po imenu Igor Strelkov, veteran ruske obaveštajne službe.

Američke obaveštajne službe veruju da je avion koji je pao na istoku Ukrajine oboren raketom zemlja-vazduh. Zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan rekao je da SAD još rade na utvrđivanju dodatnih detalja, između ostalog ko je ispalio raketu i da li je ona došla s ruske ili ukrajinske strane granice.

Ostaci aviona Boing 777 koji je u četvrtak oboren na istoku Ukrajine

Strani mediji navode da su spasioci u petak ujutru pronašli drugu crnu kutiju iz malezijskog putničkog aviona koji je pao na istoku Ukrajine, javio je Rojtersov kamerman sa lica mesta.

Pročitajte još:

* Putin: Ukrajina kriva za pad aviona

* "Gađali Putinov avion, pogodili 'boing'"
* Nad Donjeckom srušen putnički avion sa 298 ljudi
* Rojters: Tela leže razbacana oko aviona
* Porošenko: Nismo mi oborili avion

Australijski zvaničnici su jutros saopštili da je u avionu bio veliki broj svetski priznatih stručnjaka za HIV/sidu i aktivista u borbi protiv ove bolesti koji su išli u Australiju na međunarodnu konferenciju u Melburnu.

Prema nepotvrđenim podacima, u avionu Malezija ervejza bilo je do 100 učesnika dvadesete Međunarodne konferencije o sidi, koja počinje u nedelju, rekao je premijer australijske savezne države Viktorija, Denis Naptin.

"Tačan broj nije još poznat, ali nema sumnje da je cifra značajna", rekao je Naptin novinarima u Melburnu, i ukazao da se radi o "naučnicima, lekarima, ljudima koji su na frontu borbe protiv side širom sveta".

Avion je iz Amsterdama leteo za Kuala Lumpur. U njemu je bilo najmanje 27 Australijanaca koji su posle dolaska u Kuala Lumpur trebali da nastave za domovinu, rekla je australijska ministarka za spoljne poslove Džuli Bišop novinarima u Brizbejnu.

Među putnicima je bio bivši predsednik Međunarodnog društva za borbu protiv side Džop Lang, veoma priznati istraživač ove bolesti iz Holandije, rekao je lider australijske opozicije Bil Šorten.

POVEZANE VESTI

Petak 18.07.2014. 09:36
Činjenica je:da je bio pogođen raketom bilo koje vrste bio bi i dimni trag za avionom do konačnog pada na zemlju. Dispečer Španac je na svom tviteru objevio da su se Ukrajinci, prebrzo oglasili o padu putničkog aviona, i da su njihovi vojni avioni bili pored putničkog malezijskog,tri minuta prije pada. Kako kapetan tražo nikakvu pomoć, znači da je bio totalni muk, onda može biti da je oboren, tom nekom novom metodom kao i prije 4 mjeseca kad je pao isto njihov malzijski avion Singapur-Peking. Zašto? To je pitanje, da li da se neko treći okrivi, ili pak "greška", jer tom rutom je stvarno proletio i Putinov avion koji je po opisu i veličini vrlo sličan! Vjerujem Pravednom Putinu i Rusiji!
Petak 18.07.2014. 10:11
"Australijski zvaničnici su jutros saopštili da je u avionu bio veliki broj svetski priznatih stručnjaka za HIV/sidu i aktivista u borbi protiv ove bolesti koji su išli u Australiju na međunarodnu konferenciju u Melburnu." Bravo ameri, sad ste premasili i sebe... Dve muve jednim udarcem... SMRT americi!!!
Petak 18.07.2014. 10:30
Ovo sve treba da se vec jednom zavrsi nekim velikim ratom ili velikom podelom sveta. Nisam upucen najbolje jer sam u poslu ovih dana pa najvise saznam iz vasih komentara. Amerika je preterala sve granice.... Rovari i podmece...i to ce raditi ili dok ne uspe u svojim namerama ili dok je neko ne polupa. Mislim da bi Rusija trebala da upadne u Ukrajinu i kaze da hoce da zastiti nebo te zemlje da ne padaju avioni.. Kakve zivce treba imati i trpeti amere i njihove idiotluke...uzas
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online