Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.07.2014.
03:33
Vesti A

Ostanak po svaku cenu

Prvih šest kuća javnog smeštaja na atraktivnom Milers Pointu u Sidneju je iseljeno i prodato. Slede dalja iseljavanja, kako bi ceo blok bio ponuđen na tržište. Deo stanara, međutim, odbija da izađe.

Ne odustaju: Stanari Milers Pointa
 

Prema rečima ministarke za porodicu i društvene službe Gabrijele Apton, milioni dolara koji se dobiju prodajom biće reinvestirani u sistem javnog stanovanja.

"Otvaraju vrata kocki"

Aleks Grinvič, član parlamenta za Sidnej, napao je ovu prodaju, tvrdnjom da je deo plana socijalnog čišćenja u kome vlada "namerava da izbaci iz Sitija ljude sa niskim primanjima i ugrožene kategorije, kako bi otvorila put za nova kasina".


- Okrutno je da je prodaja objavljena u istoj nedelji u kojoj je vlada odobrila Džejmsu Pakeru licencu za kocku u privatnom kasinu na državnoj zemlji u komšiluku Milers Pointa, kaže on. - Vlada prodaje deo istorije Sidneja i kasina stavlja ispred (interesa) zajednice.

- Svaka kuća prodata na Milers pointu omogućiće izgradnju tri kuće u mnogim drugim naseljima Sidneja, navela je ministarka u saopštenju. - Mi smo veoma oprezni, jer ovo uključuje preseljavanje stanara koji žive u ovim objektima, ali, da bi se pomogao daleko veći broj ljudi kojima je potrebna pomoć za dobijanje krova nad glavom, potrebno je donositi i teške odluke. Nije fer, dok je 58.000 podnosilaca zahteva na listama čekanja za javni smeštaj, vlada troši stotine miliona dolara za održavanje imanja koja nisu pogodna za javni smeštaj.


Gospođa Flo Sekold, kojoj je 80 godina i živi na trgu Argajl, rođena je u jednoj od 293 kuće koje Vlada NSNj sada prodaje.


- Nigde ne idem - rekla je ona "Sidnej morning heraldu".


Sekoldova ima nameru da umre tamo gde se i rodila - u jednoj od najstarijih kuća jednog od najstarijih sidnejskih naselja. Udovica i kćerka radnika u pristaništu, besna je zbog namere da se stanari u javnom smeštaju nazivaju prevarantima sistema socijalnog osiguranja. Mnogi od njih koji su se ovde doselili su u stvari na stanari Pomorstva NSW, koje je gradilo kuće za svoje radnike na dokovima i brodovima.


Neka od imanja dostići će cenu, veruje se, višu od tri miliona dolara.
Novi stanari već useljavaju - u dvoiposobnoj renoviranoj kući sada jedna familija plaća 1.475 dolara nedeljno.


Stanari javnog smeštaja po zakonu plaćaju za kiriju 25 odsto svoje zarade. Na primer, osoba sa punom starosnom penzijom, kakvi su mnogi ovdašnji stanari, plaća nedeljno 90 dolara za život u nerenoviranoj verziji iste kuće. Vlada tvrdi da ih košta čak 100 miliona dolara da obnavljaju i održavaju objekte koje sada nameravaju da ponude ljudima koji imaju milione da ih plate.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neizvesnost i dalje traje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online