Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Ponedeljak 14.07.2014.
17:55
Srna A

"Američki ambasador došao da smeni vlast u Moskvi"

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije dalo je agreman novom američkom ambasadoru Džonu Teftu, mada su Moskvi poznati njegovi antiruski stavovi, kao i tvrdnje da je bio "pokretačka snaga evro-Majdana", koji je zapalio Ukrajinu, navode analitički portali.

Rusija poručuje da se ne plaši američkog diplomate i politike koju donosi
 

Ruski analitičari ističu da su poznate Teftove aktivnosti dok je bio ambasador u Gruziji i Ukrajini, kada je i došlo do pogoršanja odnosa ovih zemalja sa Rusijom.

Teft je u više navrata zagovarao strategiju prema kojoj Ukrajina treba da smanji energetsku zavisnost od Rusiji. Još 2009. godine formirana je američko-ukrajinska radna grupa za energetsku bezbednost, a 2011. usvojen je Memorandum o međusobnom razumevanju, po kojem geološka istraživanja nafte i gasa u Ukrajini treba da obavljaju američke firme.

Tako su u Ukrajini pronađena nalazišta gasa iz uljnog škriljca, a sin američkog potpredsednika Hanter Bajden postao je član Saveta direktora najveće privatne kompanije za eksploataciju gasa u Ukrajini "Burisma Holdings".

"Dolazak Tefta je krajnje redak slučaj u diplomatskoj praksi. Država koja šalje takvog ambasadora - šalje vrlo snažan neprijateljski signal", navode ruski analitičari.

Valerij Garbuzov, zamenik dekana Instituta za proučavanje SAD i Kanade u Ruskoj akademiji nauka, smatra da je izbor novog ambasadora SAD u Moskvi simbol "neukrotivog antiruskog raspoloženja u Vašingtonu". To je realizacija Obamine politike o "potpunoj političkoj i ekonomskoj izolaciji Rusije".

Ipak, smatraju politički analitičari, šanse da takva politika urodi plodom - vrlo su male, jer je evropski biznis duboko povezan sa Moskvom, a Kina jasno odvaja ekonomiju od politike.

Ruski Centar za međunarodno novinarstvo i istraživanja u mračnim tonovima prikazuje dalji razvoj rusko-američkih odnosa. Centar prognozira da će novi ambasador nastaviti politiku "smene ruskog režima" uz korišćenje ukrajinske krize.

Moskva je, uprkos svemu tome, odobrila agreman Teftu, šaljući tako poruku Vašingtonu da nema nikakav strah od njegovog delovanja. Stanje svesti ruskog društva u poslednjih nekoliko godina, kao i većinska podrška ruskim vlastima u kontekstu ukrajinske tragedije, učiniće Teftov zadatak u Rusiji teško izvodljivivim, piše "Ruski vesnik".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.07.2014. 17:56
Ovaj covek na slici koji nema vise ni grla ni vrata ima da unisti Moskovski Mc Donalds.Ovaj kada udje bez 20 hamburgera ne izlazi.
Ponedeljak 14.07.2014. 18:03
Треба вратити истом мером. Ја бих у Вашингтон за амбасадора послао Жириновског ! А што би Коњузин тек био добар на том месту!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online