Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 14.07.2014.
17:17
Beta A

Zatvorenici u SAD sve više psihički oboljevaju

U 3.300 američkih zatvora beleži se povećan broj zatvorenika s teškim psihijatrijskim problemima, a većina njih su osuđenici za nenasilne zločine, saopštile su zatvorske službe.

U aneričkim zatvorima zabeležen je rast zatvorenika sa teškim psihijatrijskim problemima (Foto: Arhiva)
 

Takvi pacijenti se često leče u odmakloj fazi bolesti i imaju teže uslove za lečenje pošto su u zatvorima.

Za razliku od običnih osuđenika, koji izdržavaju zatvorsku kaznu, advokati metalno obolelih zatvorenika često traže oslobođanje uz kauciju ili skraćivanje kazne.

Zatvorske službe navode da je problem i prenaseljenost zatvora. U federalnim zatvorskim ustanovama u SAD je 1,57 miliona osuđenika, dok je u ostalim pritvorskim jedinicama oko 731.000 ljudi.

Za razliku od zatvora, u kojima su osuđeni na više od jedne godine zatvora, u pritvorskim ustanovama su oni koji čekaju na kauciju ili služe kraće zatvorske kazne za lakše prestupe. Tokom prošle godine u SAD je pritvoreno 11,7 miliona, 19 puta više od broja novih osuđenika u zatvorima.

U nekim zatvorima broj obolelih prelazi 20 odsto

Lekari su registrovali povećan broj mentalno obolelih zatvorenika još početkom 70-ih godina, kada su u pri nekim zatvorskim ustanovama zatvorene bolnice za lečenje osuđenika.

U nekim zatvorima u SAD, broj mentalno obolelih prelazi 20 odsto od ukupnog broja zatvorenih. Često se dogodi da je takvim pacijentima, pored otežanog pristupa lečenju, ugrožena i lična bezbednost.

Agencija AP javlja da je povećan broj samoubistava zatvorenika u njujorškim zatvorima u poslednjih pet godina, pošto lekari nisu imalu redovan pristup pacijentima kako bi predvideli njihove namere.

Lokalne vlasti u nekoliko američkih saveznih država osuđuju lošu organizaciju lekarskih pregleda i redovono nadgledanje zatvorskih pacijenata.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.07.2014. 17:43
Tamo su i mnoge zatvore privatizovali pa je normalno da vlasnici deonica hoce da zarade.To postizu rigoroznom stednjom u svim aspektima od hrane pa do lekara.Bas njih boli uvo za zatvorenike njima je vazan profit po svaku cenu.Mnogi zatvori su u mnogim drzavama ukljucujuci i SAD-e postale izvor jeftine radne snake.Proizvode od ofingera pa do igracaka za decu sve zivo.Milina prava nema Sindikata platis koliko das a radnik ti ne moze pobeci u drugu firmu.
Ponedeljak 14.07.2014. 17:33
Mnogi su mentalno bolesni pre nego sto dospu u zatvor. Posledica "deinstitucionalizacije" zavrsene tokom 90-tih, kada su velike drzavne institucija za mentalno obolele zatvorene i zamenjene mnogo manjim, uglavnom privatnim institucijama. Veliki broj ljudi sa mentalnim problemima, pre svega mladih je zbog toga ostao prepusten sebi, cesto na ulici, gde je kriminal skoro neizbezan sledeci korak.
Utorak 15.07.2014. 00:37
Болесни су они и ван затвора и то ....СВАКОГ ДАНА У СВАКОМ ПОГЛЕДУ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online