Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 09.07.2014.
22:32
Beta A

Prorusi gube nadu u pomoć Rusije!

Pavel Gubarev, samoproklamovani guverner Narodne Republike Donjeck, koja je posle majskog referenduma proglasila nezavisnost od Ukrajine, rekao je da gubi nadu da će snage Rusije reagovati i okrivio je ruske tajkune da odvraćaju Moskvu od vojne intervencije na istoku Ukrajine.

Proruski borci iz regiona Donjecka (Foto: Arhiva)
 

Gubarev je takođe naveo da postoji rascep među pobunjenicima, kao i da njegova organizacija više ne kontroliše sumnjivi bataljon "Istok", čiji borci drže ključne punktove na obodima grada Donjecka. Pošto su ukrajinske vlasti tokom vikenda isterale proruse iz njihovih uporišta u gradu Slavjansku, zvaničnici iz Kijeva su naveli da je njihov cilj da blokiraju grad Donjeck.

"Želeli bismo da dobijemo pomoć od ruskih snaga. Ali, mi smo realisti i shvatamo da je to nemoguće", rekao je Gubarev na konferenciji za novinare. Proruski pobunjenici u regionu Donjecka i susednog Luganska više puta do sada su pozivali Rusiju da na istok Ukrajine pošalje "mirovnjake",  jer se ofanziva ukrajinskih vlasti protiv njih intenzivira. Rusija nije pokazala nameru da to učini, a zvaničnici su naveli da bi mirovna misija mogla da bude poslata samo uz saglasnost i ovlašćenje UN.

Dignuti u vazduh mostovi kod Donjecka

Gubarev je kazao da su ruski tajkuni ti koji se protive vojnoj akciji, strahujući da bi mogli da budu ugroženi njihovi poslovi. Rusija je već pogođena sankcijama Zapada zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim u martu, i zbog, kako navode zapadni zvaničnici, podsticanja nemira na istoku Ukrajine, gde je do sada u borbama
između kijevskih vlasti i proruskih boraca poginulo više od 400 ljudi.

Kako ocenjuje agencija AP, slanje trupa u Ukrajinu, gotovo odmah bi dovelo do uvođenja još strožih sankcija Moskvi. "Njihovi sebični interesi se ne mogu razumeti", rekao je Gubarev, aludirajući na tajkune.

Ukrajinska vojska udara na Donjeck i Lugansk!

On je dodao, ne iznoseći detalje, da Narodna Republika Donjeck nema kontrolu nad bataljonom "Istok", u kojem su i borci iz ruskih severnokavkaskih provincija, uključujući i Čečeniju.

Bataljon "Istok" pojavio se krajem maja u Donjecku, preoteo zgradu koju su prethodno držali borci Narodne Republike Donjeck i pokrenuo pitanje o jedinstvu unutar redova pobunjenika, navodi AP. Agencija dodaje da ako su "Istok" i borci Narodne Republike Donjeck u osnovi pod odvojenim komandama, svaki pokušaj ukrajinskih vlasti da pregovaraju sa pobunjenicima bio bi još teži nego što se do sada pokazalo.

Bez obzira na to, Gubarev je rekao da će njegova grupa ustati protiv svakog pokušaja ukrajinskih snaga da preuzmu Donjeck. "Nemamo gde da se povučemo. Za nas, radi se ili o pobedi ili o smrti", poručio je Gubarev.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.07.2014. 22:39
Pobunjenici shvtaju da Rusija neće slati trupe i da su prepušteni sami sebi. Rusija je dobila što je htjela a to je Krim, a platiće ga istokom Ukrajine.
Sreda 09.07.2014. 22:49
Mirovna misija Ruske Federacije jedino dolazi u obzir.
Sreda 09.07.2014. 23:24
САД , НАТО и ЕУ нису успели у оно што су хтели.Хтели су да избије рат између Русије и Украјине.Запад је хтео да Русија уђе у Украјину.Да је ушла Русија одмах би УН дале санкције Русији и тако би била изолована и дошло би до инфлације у Русији.И ове мале санкције што су дали Русији утицало је на пад Рубље.Сан запада се није испунио.Путин да је ушо у Украјину одмах би била и потерница за њега и био би оптужен да је окупатор.Украјина је доста дужна и сиромашна земља.Ко ће хранити и опоравити народ.У Кијеву за неко време доћи ће до нове револуције јер неће бити новца за пензије и плате.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online