Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.07.2014.
03:33
news.com.au A

Šarmejn, žena koja ne postoji

Šarmejn Vebster je rođena pre 40 godina. Ne zna u kojoj bolnici, čak ni da li je to bilo u Australiji, zato što je njeno rođenje ostalo nezabeleženo. Od tada, završila je fakultet, udala se i s mužem ima dvoje dece. Žive u Ipsviču u Kvinslendu.

Australijanka u problemu bez ijednog ličnog dookumenta: Šarmejn Vebster
 

Međutim, prema australijskim vlastima, gospođa Vebster službeno ne postoji. Nema rodni list i ne može da dobije vozačku dozvolu, čak ni posao u punom radnom vremenu.

Ne pomaže ni fakultet

Godine su prošle, ali pomaka nije bilo. Godine 2007. čak je upisala fakultet, nadajući se da će joj studiranje prava pomoći da bolje razume sistem i tako dođe do identiteta. Diplomirala je 2011, ali do svog cilja još nije došla.

 

Šarmejn nikad nije kročila van Australije. Zarobljena je u svojoj zemlji, zato što ne može da dokaže identitet da bi dobila pasoš. Tokom poslednjih 20 godina, ona se bori sa vladinim organima da bi dokazala svoj identitet. Svaki put, međutim, "vozaju" je od jednog referenta do drugog, a rezultata nema.


Koliko joj pamćenje seže, ceo život provela je u Australiji, većinu u Kvinslendu.
Roditelji gospođe Vebster su Reksford i Dženifer Blek. Rođena je 19. februara 1974. godine. Tokom odrastanja, u familiji rođendani nikad nisu slavljeni. Gospođa Vebster je najmlađe od petoro dece Blekovih. Ostala imaju uredne rodne listove.

Venčanje uz pomoć

Počela je da kontaktira organe vlasti za pomoć, kada je 2000. godine trebalo da se venča. Pretražila je matične knjige u svim državama i nije imala sreće. U svakoj državi, rekli su joj da proba kod "drugih". Venčala se uz pomoć starog prijatelja i mirovnog sudije koji je potpisao dokumente potrebne za registraciju braka.

Međutim, sve drugo osim rođenja gospođe Vebster ostalo je misterija. Njena sestra En-mari seća se Šarmejn od vremena kada je ona sama imala tri godine.
Kada je odrasla, Šarmejn je izgubila vezu sa svojim, kako ih zove, "nasilnim" roditeljima i od njih kasnije nije bila u stanju da dobije bilo kakvu informaciju o svom rođenju.


Najpre nije shvatala veličinu problema. Prvi posao, kao odrasla tinejdžerka, dobila je bez problema kad se registrovala pri poreskoj upravi.


Međutim, poslednju deceniju zakoni su promenjeni i poslodavci plaćaju kaznu ako zapošljavaju radnike koji nemaju dokaze da su australijski državljani i mogli bi da budu ilegalni imigranti. Pošto Šarmejn nema dokaza kao što su pasoš ili rodni list, ne može da dobije posao.


Pokušala je i sa pravom iz zakona o slobodi informacija. Tako je, nakon godinu dana bitke s činovnicima, dobila veoma redukovane podatke iz Centrelinka sa potvrdom datuma rođenja. Isti dosije pokazuje i da ju je majka upisala kod sebe na Mediker 1984. godine, kad joj je bilo deset godina. Našla je i da je godinu kasnije upisana u školu u Glenelgu.


Ni jedan od tih papira, međutim, nije joj mogao pomoći da dođe do pasoša ili vozačke dozvole.


- Samo me vrte u krug - kaže ona. - I kad ne postojiš, osuđen si na život u siromaštvu. Gledala sam kako su mi deca dobila vozačke dozvole i posao, a ja ne mogu. Želim da radim i pomažem familiju. Ovo nije fer ni prema mom mužu i deci.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online