Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.07.2014.
02:22
Vesti A

Sirotinja ne može kod lekara

Penzioneri i teško bolesni - vi ćete biti među onima koji će biti najviše pogođeni merama Federalne vlade, koja uvodi obavezno plaćanje posete lekaru opšte prakse.

Nema pravde za sirotinju (Foto: Ilustracija)
 

Ovo je zaključak studije rađene na Univerzitetu Sidnej, gde su utvrdili da će seniori od 65 godina starosti pa naviše biti u najtežem položaju. Prema tome, par penzionera moraće da iz svojih primanja dodatno odvoji još 200 dolara za doktora.

Teške posledice

Najnoviji univerzitetski nalazi još jednom opravdavaju i zabrinutost koju već izražavaju profesionalne zdravstvene organizacije i službe. Predsednik Australijskog medicinskog udruženja Brajan Ouler kaže da su to "dobri podaci" koji potkrepljuju pitanja koja su doktori već označili kao problem pri uvođenju participacije za pregled.
- Ovo u stvari pokazuje da su posledice po najugroženije grupe u našem društvu veće nego po bilo koju drugu kategoriju - kaže on. - Ovakva vrsta procene zaista je trebalo da bude napravljena pre nego što se i izašlo s predlogom.

Ako Senat prihvati promene, od 1. jula iduće godine, počeće primena naknade od sedam dolara, ne samo za posete lekaru opšte prakse, već i za patološke testove izvan bolnica, kao i rendgentske i druge snimke.


To nije sve - nove mere predviđaju i povećane izdatke za lekove čak i ako su na spisku koji vlada subvencionira. Ovo bi trebalo da stupi na snagu od januara. U praksi, to znači da će pacijenti koji nemaju pravo na povlastice plaćati dodatnih pet dolara po receptu, a nosioci zdravstvenih kartica, odnosno penzioneri, moraće da plate 80 centi više nego do sada.


- Uvođenje naknade za preglede neće biti jednako za sve - kaže koautor studije Kler Bejram. - Ono će posebno pogoditi ljude kojima su potrebnije medicinske i srodne usluge, a to su stariji ljudi i oni sa hroničnim bolestima.


Studija je zasnovana na kliničkim podacima sakupljanim za tekuće nacionalno istraživanje o posetama lekarima opšte prakse. Njome je utvrđeno da svaki četvrti odlazak odrasle osobe kod lekara opšte prakse zahteva dodatni laboratorijski ili rendgentski test. U tom slučaju, najniži iznos koji će pacijent platiti je 14 dolara. Uz to, oko tri odsto poseta doktoru obuhvata oba testa - dakle, još 21 dolar iz džepa.

Odlaganje zbog para

Nedavno je, takođe, saopšten i podatak da 5,8 odsto pacijenata već sada ili odlaže ili sasvim otkazuje posete lekaru opšte prakse jer nemaju para.

Kad se sve postavi tamo gde vode mere Federalne vlade, to će značiti da penzionisani par koji sebi plaća penziju, može očekivati dopunski prosečni trošak za zdravlje u iznosu od 244 dolara. Primaoci "državnih" starosnih penzija nisu pošteđeni i njihov novi trošak je 199 dolara, navodi univerzitetska studija.


Uz to, prosečan pacijent sa dijabetisom tip dva, moraće da podmiri dopunski račun od 120 dolara, bez obzira na starosnu dob. Ima još - porodice će davati ekstra 38 dolara za godišnje lekarske preglede deteta uzrasta ispod 16 godina.


Iako penzioneri sa karticama za povlastice treba da plaćaju svega 80 centi više za svaki recept sa spiska subvencioniranih, taj iznos može i da zavara. Jer, studija upozorava da stariji inače koriste više lekova, što znači da će njihova davanja biti i veća nego kod osoba koje nemaju kartice za povlašćenu nabavku u apoteci. Dakle, kaže studija, upravo najugroženiji, a to su primaoci socijalnih penzija, biće pogođeni više nego penzioneri koji sebi plaćaju život u penziji.

Penzioneri u problemu

Doktorka Bejram kaže da je iznenađena veličinom finansijskih posledica po penzionere.
- Ovo zaista skreće pažnju na to da (mere) neće biti podjednako raspoređene. Tim ljudima su te usluge potrebne, oni ne mogu da biraju.

Sreda 09.07.2014. 11:44
Kod nas ne može do pijace, jer nema čime...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online