Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 06.07.2014.
13:08 >> 18:33h
Srna, Beta A

Prorusi u Donjecku: Oslobodićemo i Kijev!

Više od 2.000 pristalica proruske, samoproglašene "Narodne Republike Donjeck" okupilo se u nedelju u centru istoimenog glavnog grada te oblasti, tvrdeći da će braniti grad s gotovo milion stanovnika od ukrajinske vojske koja tamo stiže.


Proruski borci spremni za ofanzivu Vojske Ukrajine (Foto: Arhiva)
 

"Povešćemo gerilsku borbu po celoj teritoriji oblasti Donjecka", izjavio je bivši "guverner" Donjecka Pavlo Gubarev, koji se na improvizovanu binu popeo s deset boraca naoružanih "kalašnjikovima". "Oslobodićemo Kijev, ali za sada ne znamo koliko će krvi biti proliveno", dodao je Gubarev.

Okupljeni na Lenjinovom trgu nose transparente "Spasti Donjeck od ukrajinske vojske", i zastave samoproklamovane republike, Rusije i njene Komunističke partije. Demonstranti uzvikuju "Rusija, Rusija!" i Fašizam ovde ne prolazi!".

Ima i transparenata podrške Igoru Strelkovu, jednom od vođa prorusa, koji je, po vlastima Ukrajine, oficir vojne obaveštajne službe Rusije. Iako je u Donjecku na prvi pogled mirno, artiljerijska paljba se čuje od aerodroma, gde se sukobljavaju dve strane.

Posle zauzimanja Slavjanska i Kramatorska, ukrajinska vojska nastavila je danas napredovanje ka Donjecku, udaljenom od tih gradova stotinak kilometara, ka jugu. Vojska je usput isterala proruske pobunjenike iz jednog sela - Konstjantinivka, i dva manja grada - Artemivska (77.000 stanovnika) i Drujkivka (60.000), saopštile su vlasti.

Zauzimanje Slavjanska gde se život normalizuje, i Kramatorska, dva značajna uporišta proruskih aktivista, predstavljaju prve uspehe ukrajinske vojske.

Analitičari ocenjuju da to podstiče Kijev da do cilja dođe vojnim, a ne diplomatskim putem što traže Moskva i Evropska unija. Ukrajinski vojnici proterali su u subotu proruske borce iz Slavjanska i drugih gradova na istoku zemlje.

Igor Girkin, ministar odbrane Narodne Republike Donjeck, rekao je za ruski televizijski kanal "Lajf njuz" da je on u Donjecku i da će odatle predvoditi borbu, prenosi AP.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.07.2014. 18:41
Fašisti kada ste nadmoćniji od golorukog naroda vi ste hrabri videću vas kada rusi krenu u kontra ofanzivu.
Nedelja 06.07.2014. 20:58
Alo ustaše zar Vam Tudjman nije napravio neki portal, nego ovde kenjate, kome je do Vaših komentara stalo. Niste Vi krivi što ste rodjeni kao Hrvati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online