Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 24.06.2014.
03:30
Vesti A

Poslanici protiv gradnje džamije

Poslanica Bendiga u Viktoriji, koja je rekla da nije obožavateljka islama, mogla bi da bude prozvana zbog kršenja pravila ponašanja Gradskog veća, smatra federalni član parlamenta.

Poslanica Bendiga u Viktoriji rekla da nije obožavateljka islama i glasala protiv izgradnje džamije u Bendigu (Foto: Ilustracija)
 

Eliza Čepmen bila je jedan od dvoje većnika koji su glasali protiv, inače usvojene odluke o izgradnji džamije u Bendigu. Kada je ova tema bila na dnevnom redu, ona je upitala novinare:

- Ja ne bih želela da živim blizu džamije. Da li biste vi voleli?


Dan kasnije, ona je branila svoje poglede, rekavši da nije rasista i da o ljudima koji dele njeno mišljenje ne treba imati takav stav.
 

Ceremonija za mir

Tolerantni građani organizovali su "ceremoniju za mir" u petak, a u subotu su crni baloni zamenjeni balonima u više boja. Hrišćanski lideri podržavaju napore na održavanju harmonije.
- Ponosni smo na našu multikulturalnu prošlost u Bendigu i želimo da ovim skupovima i simbolizmom izraženim balonima u više boja, izrazimo našu podršku muslimanskim komšijama - kaže za "Ejdž" sveštenik Crkve ujedinjenja Sintija Pejdž.

- Moja izjava da nisam obožavatelj islama stoji i dalje, iako moram da dodam da ja nisam obožavatelj mnogih stvari - rekla je ona. - Mislim da je tužno što su mnogi građani uplašeni da javno govore o svojoj zabrinutosti, a u strahu da ih ne proglase rasistima i fanaticima.


Federalna članica parlamenta za Bendigo Liza Česters, međutim, kaže da je sloboda govora demokratsko pravo, ali da kod onih koji su lideri u zajednici postoji i odgovornost. Ona je rekla da je očekivala bolji nastup od koleginice koja predstavlja zajednicu.
- Mislim da je prekršila kodeks ponašanja - rekla je ona. - Nije u redu da se bude fanatik.


Prema kodeksu Bendiga, većnici treba da "sve ljude tretiraju učtivo i sa poštovanjem, priznajući da postoje legitimne razlike u mišljenju, rasi, kulturi, religiji, jeziku, polu i običajima". Gradsko veće još nije dalo komentar o tome da li će protiv Čepmenove biti pokrenut ikakav postupak.


Odluka da se odobri gradnja džamije u vrednosti od tri miliona dolara praćena je kontroverzama. Antiislamske grupe tvrde da bi ovaj projekat mogao da dovede do terorističkih napada u ovom regionalnom centru. Takođe, anonimna grupa zasula je grad, uključujući i kuću jednog većnika, crnim balonima na kojima je bio ispisan protest zbog gradnje džamije.


U Bendigu živi svega nešto više od 200 muslimanskih vernika, koji se okupljaju u prostorijama La Trob univerziteta.

Peticija podrške

Lokalni meštani smatraju da ih ovo sramoti i da oni koji iznose antiislamske poglede njih ne predstavljaju. Do kraja prošle nedelje, peticiju na internetu u znak podrške multikulturalizmu i različitosti potpisalo je više od 1.200 ljudi.
Stanovnik Bendiga Demijen Vels kazao je da je pokrenuo peticiju, jer stvaranje antimuslimanskog raspoloženja o kome mediji izveštavaju ne daje sliku o gradu koji on zna i voli.
- Zaista sam bio besan kada sam to postavio. Besan sam zato što će svet videti Bendigo kao rasistički grad, dok mi sa toliko dobrodošlice dočekujemo svakog - izjavio je on.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.06.2014. 04:52
Odmah je prijaviti Sonji Bi serko, Zenama u crnom i Natasi Kandic.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online