Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 22.06.2014.
02:23
Pressonline A

Lekari u Švedskoj našli ceo razred obrezanih devojčica

Školski lekari u Norčepingu na istoku Švedske nedavno su došli do zaista šokantnog otkrića. Prema informacijama lokalnih medija, u jednoj od tamošnjih škola od marta je zabeleženo čak 60 slučajeva osakaćenih genitalija kod devojčica, a pronađen je i čitav razred u kojem su doslovce sve devojčice, njih 30, bile podvrgnute okrutnom postupku ženskog obrezivanja.

Veliki broj devojčica doživele su užase obrezivanja (Foto: Ilustracija)
 

Od pomenutih 30, 28 ih je bilo podvrgnuto infibulaciji, jednoj od najekstremnijih metoda u sklopu koje su i klitoris i stidne usne u potpunosti odsečene, a genitalije su zatim sašivene na način da ostane tek mali vaginalni otvor.

U školu su pozvane sve raspoložive ekipe kako bi devojčicama pružile svaki vid potrebne pomoći. Osim što žensko obrezivanje kao posledicu vrlo često ima mentalna oboljenja, nisu retke ni hronične vaginalne i grlične infekcije, neredovne menstruacije, teži bubrežni problemi i neplodnost.

'Prvo smo otkrili najekstremnije slučajeve. Jedna je devojka imala takve menstrualne bolove da smo istog trenutka iz škole morali da je prebacimo u bolnicu', opisala je koordinatorka za zdravlje učenika u Norčepingu Petra Blom Anderson.

Žensko obrezivanje u Švedskoj je protivzakonito od 1982. godine, a pre 15-ak godina kažnjivo je postalo i odvođenje dece na obrezivanje u inostranstvo, što je postala učestala praksa roditelja poreklom iz afričkih i bliskoistočnih zemalja gde je sakaćenje ženskih genitalija ukorenjeno u tradiciji.

'Trenutno radimo na tome da obavestimo sve roditelje da bi mogli završiti u zatvoru ako odvedu svoju decu na obrezivanje u inostranstvo', dodala je Petra Blom Anderson.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, širom sveta danas živi više od 125 miliona žena podvrgnutih ovom zahvatu.

Nedelja 22.06.2014. 07:26
Kome bog oduzme pamet taj se vise ne moze izlijecit.
Nedelja 22.06.2014. 10:18
12.02.2013 | Horor u jazbini vehabija Ovo vehabijsko uporište u BiH stvoreno je u selu Dubnica, nedaleko od Kalesije. Po ugledu na ozloglašenu Gornju Maoču kod Brčkog, na obroncima Majevice formirana je nova ekstremistička komuna u kojoj se, prema informacijama koje su dospele u javnost, dešavaju strašne stvari. Sve je kulminiralo prošlog meseca kada se ispostavilo da je jedan od stanovnika Dubnice pokušao da obreže svoju suprugu. Sarajevski mediji su objavili šokantnu priču o slučaju Amele B, devojke iz okoline Busovače, koja je početkom januara, sa teškim telesnim povredama iz bolnice u Travniku prevezena u Klinički centar u Sarajevu. Lekari su utvrdili stravične povrede genitalija.
Nedelja 22.06.2014. 15:28
,,Jedina prava" vera !!!!!!!! Da ti se smuci !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online