Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 18.06.2014.
18:44
Beta, Srna A

Da li Amerika opet udara na Irak?

Predsednik SAD Barak Obama najverovatnije neće odobriti u skorije vreme vazdušne udare u Iraku, delimično i zbog toga što ima malo konkretnih meta koje bi mogle da zaustave sve brže napredovanje sunitskih pobunjenika, naveli su američki zvaničnici.

Odluka: Barak Obama, predsednik SAD

Neimenovani zvaničnici su rekli da Obama još nije doneo konačnu odluku po tom pitanju, ali i da nije isključio mogućnost da na kraju i dođe do vazdušnih udara, posebno ako postanu dostupne neke konkretne mete.

Oni su, međutim, dodali da vazdušni udari trenutno nisu u fokusu američke administracije kada se radi o odgovoru na nestabilnu bezbednosnu situaciju u Iraku. Obama danas planira da u Beloj kući izvesti kongresmene o tom pitanju.

Pored vazdušnih udara, SAD takođe razmatraju mogućnost slanja u Irak manjeg kontigenta snaga za specijalne operacije koje bi pomogle u obuci pripadnika iračkih snaga bezbednosti. Američki zvaničnici traže i načine da se poboljša dostupnost obaveštajnih podataka iračkim snagama.

Irački džihadisti ratuju hrvatskim oružjem

Obamina administracija uz sve to vrši i pritisak na iračkog premijera Nurija el Malikija da preduzme korake kako bi njegova šiitska vlada bila inkluzivnija. Tokom osmogodišnjeg američkog prisustva u Iraku, američke snage su funkcionisale kao tampon zona između šiita i sunita, mada sa ograničenim uspehom.

Snage SAD, međutim, u potpunosti su se povukle iz Iraka krajem 2011, pošto Vašington i Bagdad nisu uspeli da se dogovore o produžetku američkog vojnog prisustva u toj zemlji.

Rid ne podržava slanje vojnika u Irak

Vođa senatske većine, demokrata Hari Rid rekao je da ne podržava slanje američkih vojnika u Irak, dok traju sukobi u toj zemlji koje je opisao kao "građanski rat". "Ne podržavam slanje naših vojnika dok traje građanski rat u Iraku. To nije u nacionalnom bezbednosnom interesu zemlje", rekao je Rid, otvarajući dnevnu sednicu Senata.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.06.2014. 19:23
Vođa senatske većine, demokrata Hari Rid rekao je da ne podržava slanje američkih vojnika u Irak, dok traju sukobi u toj zemlji koje je opisao kao "građanski rat". "Ne podržavam slanje naših vojnika dok traje građanski rat u Iraku. To nije u nacionalnom bezbednosnom interesu zemlje", rekao je Rid, otvarajući dnevnu sednicu Senata. A u Ukrajini nije gradjanski rat, tamo su navodno teroristi, koji eto igrom slučaja ne podržavaju nelegalnu vlast i fašizam ! Samo su interesi u ovom trenutku drugačiji...!!
Sreda 18.06.2014. 19:37
Bas je glup ovaj svet niko ne razume ameriku pa oni samo zele da POMOGNU Iraku sa bombardovanjem. Ono sto nisu srusili i ubili talibani sad ce to amerika da odradi do kraja. E bas im hvala za pomoc. STRASNO! Zivela demokratija made in usa
Sreda 18.06.2014. 19:48
Има ли нека држава на свету коју САД нису напале и удариле санкције ??? Има ли одвратније земље на планету и Млечни пут од САД .У САД толико лудих људи,масовних убица,оружје носе уз одећу као модни детаљ,детектори метала у школама.Имају генетска обољења која не постоје нигде другде,хране се стварима које ми данас још зовемо отровима,најдебља су нација на планету,глупи су ко курац. Како Цигани деле куће међу собом,једна теби једна мени ? Барака обама !:-) У чему је разлика између Обаму и погребника ? -Погребници покопају мртве а Обама живе људе .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online